Anpassad sökning

fredag, juli 08, 2016

2012 Penfolds Kalimna Bin 28En billig Shiraz från jättefirman Penfolds. Det låter kanske inte så lockande men i all sin enkelhet är detta ett helt OK vin. Kanske inte något mästerverk men ett robust och fruktigt biffvin som säkert kommer bli ännu bättre om den får ligga på rygg ett par år.

Företaget Penfolds grundades 1844 av Dr Christopher Rawson Penfold som samma år flyttat från Brighton till Australien. Tillsammans med fru och barn slog sig Dr Penfold ner strax utanför Adelaide. Ganska direkt planterade doktorn vin som har framför allt tänkt använda i behandling mot blodbrist. Förmodligen är det inte så många av de 1,4 miljoner flaskor som Penfolds producerar varje år, som läkare i dag skriver ut för att bota anemi.

Namnet Kalimna Bin 28 kommer dels från numret på den del av vinkällaren där vinerna lagrades, dels från vingården Barossa Valley Kalimna. Vinet tillverkades första gången 1959 och det året kom alla druvor från den berömda vingården. I dag är vinet en blandning med frukt från flera vingårdar i Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley och Langhorne Creek.

2012 Kalimna Bin 28 har en ganska parfymerad och fruktig doft med björnbär och körsbär. Vi hittar också cederträ, choklad, rått kött och anis.

Vinet lider en del av att vara lite glest och kort i smaken. Dessutom finns spår av alkohol (14,5%). Här finns gott om björnbär och körsbär tillsammans med mörk, bitter choklad, viol och eukalyptus. De 15 månaderna på begagnade amerikanska ekfat har också satt sina spår. Det finns också en del ganska snälla tanniner.

Uttrycket "grillvin" är ganska fånigt men 2012 Penfolds Kalimna Bin 28 är just ett sådant. Priset på Sb är 169 kr.

1 kommentar:

Per sa...

Drack en Bin 28 2005 i lördags. Bra! Mogen, frisk, mjuk. Mycket svarta vinbär i doft och smak. 2012 såldes detta vin på Systembolaget i sexpack för 100 kronor styck. Tog slut ganska snabbt! Detta var fjärde flaskan, alla har varit till belåtenhet. Sparar nog de två återstående några år för att se vad som händer.
Är förtjust i Penfold´s viner. Tyvärr börjar det bättre kvalitéerna stiga väl mycket i pris, men goda är dom!
Drack en Grange 1980 för några veckor sedan. Mycket bra!