Anpassad sökning

söndag, juli 10, 2016

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

Än en gång har vårt vinval tagit oss till Australien, denna gång till just utanför den lilla staden Angaston med strax över 2000 invånare. Här i ett slottsliknande hus med ståtligt klocktorn i mitten, ligger Yalumba Family Vignerons, Australiens äldsta familjeägda vineri. 

I dag gör Yalumba 43 olika viner av 16 druvsorter och detta är första gången jag provar något vin från firman. Om något av Yalumbas andra viner håller samma höga klass hoppas jag att det långtifrån blir den sista.

Druvorna kommer från tre vingårdar i Eden Valley och har jäst på naturlig väg i ekfat som vinet sedan spenderat tio månader i. I den något parfymerade och blommiga doften hittar vi melon, röda äpplen, vanilj och citruszest. 

Vinet har bra syra och smak av röda äpplen, melon, persika och lime. Fatlagringen har lämnat ganska tydliga spår.

Första fredagen i juni släpptes 600 flaskor Yalumba Roussanne i Sb:s tillfälliga sortiment. Det finns fortfarande några flaskor kvar runtom i landet och priset ligger på 175 kr. Ett hett köptips!

Vi dricker 2014 Yalumba Roussanne till en örtig Pappardelle Alfredo med ugnsstekt majskycklingfilé. Den oftast ganska smaklösa kycklingfilén tillhör inte mina favoriter men med massor av örter och försiktig tillagning det blir ändå helt OK.

Papperdelle Alfredo med ugnsstekt kyckling och persilja.

Inga kommentarer: