Anpassad sökning

söndag, maj 01, 2016

2014 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom! och Eve Chardonnay

Rikke Korff ligger bakom etiketterna till Charles Smith Wines.

Jag har gillat mycket av det jag provat från Charles Smith och genom åren har det blivit en hel del. En sökning på Charles Smith i bloggen ger närmare 20 träffar på olika viner. Höjdpunkterna har varit några dyrgripar från K Vintners men jag har också hyllat några av de enklare vinerna från Charles Smith Wines.  Det gäller inte minst Kung Fu Girl. En torr Riesling med ganska hög sötma.

En annan återkommande favorit som jag rekommenderat många att handla är Boom Boom! Ett vin på 100% Syrah som i sina bästa stunder är packat med solmogna plommon och mörka bär men med en ryggrad av friska röda bär, vitpeppar och aningen tanniner. Allt i generös stil och med bra balans.


2014 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!

Utan att kunna sätta fingret riktigt på vad och varför är 2014, aktuell årgång på Sb, den kanske tråkigaste Boom Boom! jag provat. I doften finns körsbär, fat, viol och skog. Smaken domineras av svarta vinbär och skogen återkommer i form av svampsmak. Vinet har en helt okej syra. 

2014 Boom Boom! känns lite kantigt och delarna är inte riktigt i harmoni med varandra. För tillfället kommer jag sluta rekommendera Boom Boom! till vänner och bekanta som är ute efter ett mulligt, generöst rödtjut för en billig peng. Jag håller istället tummarna för att allt ska vara tillbaka till det normala när en ny årgång släpps på Sb. I dag kostar en flaska 139 kr.  


Pulled pork, creamed corn, picklad rödlök, sallad och majsbröd.

Vi dricker Boom Boom! till en smarrig middag på pulled pork, creamed corn, picklad rödlök, sallad och majsbröd. Recept på majsbröd kommer från Paula Deen, "the queen of Southern cuisine". 

Paula Deens Moist and Easy Cornbread

6 msk osaltat smör (+ lite till för formen)
2,25 dl majsmjöl
1,7 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
,5 tsk bikarbonat
,25 tsk salt
2 stora ägg, lättvispade
3,4 dl buttermilk

Den som inte vill göra buttermilk kan ersätta det med lättfil.

Börja med att smöra en ca 20 x 20 cm form. Värm ugnen till 225°.  Rör ihop majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa ihop ägg, buttermilk och smör i en separat skål. Blanda ihop buttermilkblandningen med mjölblandningen till en smet (med klumpar).   

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna cirka 10 minuter innan kakan skärs upp.


2014 Charles Smith Wines Chardonnay Eve

Eve, ett annat av Charles Smiths viner i samma serie som Kung Fu Girl och Boom Boom!, har jag haft ett mer kluvet förhållande till. Därför är det roligt att meddela att Eve i årgång 2014, som just nu finns på Sb för 109 kr, aldrig varit bättre!

Vinet har en fruktig doft med gula plommon, persika, melon och äpple. Vi hittar också skumgodis.  I smaken handlar det om gult och grönt äpple, melon och fat. Syran är rund och mjuk.

Vi dricker Eve 2014 till lätthalstrad Salmalax med pistagenötter och salsa på bland annat papaya och mango. Jättegott och mitt i prick till det goda, unga vinet från Charles Smith Wines. 


Lätthalstrad lax i pistage med papaya- och mangosalsa.

Inga kommentarer: