Anpassad sökning

söndag, maj 15, 2016

5 x Chardonnay


Från ord till handling tog det denna gång inte många dagar. Det var vid en trevlig söndagsmiddag nyligen som vi började tala om att vi borde träffas för att smaka vin. En titt i kalendrarna visade att det inte var helt enkelt att hitta ett datum inom överskådlig framtid. Enda chansen var redan kommande onsdag och så fick det bli!

Vinerna till provningen, endast 100% Chardonnay var tillåtna,  blev en mix av vad vi hittade hemma och vad som för tillfället fanns på Sb. Alla på provningen kände till 1-2 av flaskorna, dock inte när de skulle dyka upp. Att det förmodligen till övervägande del skulle handla om viner från nya världen blev inte direkt någon överraskning. Däremot blev vi överraskade när det stod klart vilket vin som flest av oss placerat som kvällens bästa.

Fem flaskor fick vi ihop och med ett undantag var alla årgång 2013. Tre kom från Kalifornien, en från Nya Zeeland och en från Frankrike. Alkoholhalt en i vinerna gick från 13%, upp till 14,7% och priserna från strax under 200 till närmre 400 kronor.  

2013 Trinity Hill Chardonnay Gimblett Gravels


Första vinet i provningen kom från Trinity Hill på Nya Zeeland. Anteckningarna berättar om ett blommigt och friskt vin med doft av äpple, nötter och fat. En slutgiltig placering någonstans mitt i startfältet men en av provarna tyckte det var kvällens bästa vin.

Släpptes på Sb 22 april och är i stort sett slutsålt. Priset ligger på 189 kr.

2009 Anaba Chardonnay Gap's Crown Vineyard


Vin nummer två kom från Anaba Wine i Sonoma och var det enda vinet som inte var köpt på Sb. Dessutom hade det fått några år på nacken, till skillnad från ynglingarna från 2013. I fallet Anuba handlade anteckningarna om vinteräpple, vingummi, nougat, brynt smör och salmiak. Riktigt gott men inte något vin som ska ligga en dag längre i källaren. Placerade sig som dagens näst bästa vin.

Vinet inhandlades i Florida och kostade strax under $30.

2013 Ridge Chardonnay Estate


Flera av oss placerade 2013 Estate Chardonnay från Ridge Vineyards högt men ingen hade vinet som favorit. Doften är blommig och tropiskt fruktig med fat och skumbanan. Minuspoängen handlar om alkohol (14,7%) som inte är helt integrerad och en kemisk ton i doften. I anteckningarna nämns både aceton och Salubrin!  Vinets fruktiga smak med gult äpple och citrus, apelsin och clementin, uppskattas av de flesta liksom den långa eftersmaken. 

2013 Ridge Chardonnay Estate finns inte längre på Sb men ligger i restaurangsortimentet hos Vinunic. Kostar 379 kr vilket också var priset när vinet i slutet av 2015 fanns i det tillfälliga sortimentet på Sb.


Det kanske mest otypiska vinet kom denna kväll från Buena Vista Winery. Noteringarna om doft och smak är så komplett annorlunda jämfört med 2012:an som Jen och jag provat tidigare, att jag misstänker att något inte stod rätt till. Vinet smakade inte skadat men doftade fläder, krusbär och äpple. Ingenstans i smaknoteringana nämns fat men däremot nässlor, krusbär, mineral och litchi. Det låter inte alls som hur Buena Vista Chardonnay borde dofta och smaka.

Jag lovar att 2013 Buena Vista Chardonnay inom kort ska få en ny chans. Om det doftar och smakar annorlunda och mer som det borde, ska vinet få en egen post här på bloggen. Stay tuned!

Vinet ingår i Sb:s ordinarie sortiment och finns i massor av butiker runtom i landet. Med sitt pris på 179 kr var det kvällens billigaste.

2013 Domaine Billaud-Simon Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre


Sist ut bland kvällens viner men också vår vinnare, även om inte alla var helt överens, blev denna Chablis från Domaine Billaud-Simon. Blint (eller halvblint i mitt fall)  placerade de flesta av oss vinet i USA. I doft- och smaknoteringarna nämns bland annat nötter, vanilj, smör, äpple, persika, ananas och gula blommor. Komplexiteten och balansen nämns av flera provare.

840 flaskor släpptes på Sb i februari och det finns fortfarande några ströflaskor kvar runtom i landet. Kostar 279 kr.

Ravioli med butternutpumpa, brynt smör och pinje. Fotografen var lite för
snabb och tyvärr saknas salvian på denna bild.

Vi hade inlett kvällen med lite bröd, ost och chark och för att matcha med vinerna från provningen, fortsatte vi med pumparavioli, rostade pinjenötter, brynt smör och färsk salvia. Väldigt gott och det fungerade utmärkt till vinerna från provningen. Populärast att dricka till maten var vinerna från Anaba och Ridge. De gick åt i ett nafs!


Inga kommentarer: