Anpassad sökning

söndag, maj 22, 2016

2014 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Kabinett


Weingut Willi Schaefer med anor tillbaka ända till år 1121, sysslar enbart med Riesling och odlar druvor på sammanlagt 4, 2 hektar i Graach. 2 av dessa ligger i vingården Graacher Dombprost, 2 i Graacher Himmelreich och 0, 2 i Wehlener Sonnenuhr.


2014 Graacher Domprobst Riesling Kabinett från Willi Schaefer är ett underbart vin som släpptes på Sb i början av april. Det finns fortfarande ett fåtal flaskor kvar och priset är 169 kr. Vinet går utmärkt att dricka i dag men som med lätthet kan lagras i säkert 15-20 år. 


Vinet har en doft med gula och vita blommor, päron, äpple, stenfrukt, apelsin, lime och mineral. Det har ganska hög sötma men är ändå friskt och inte det mista kladdigt. I smaken hittar vi citrus, päron, apelsin, melon och honung. Som vanligt i Mosel är alkoholhalten låg. 2014 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Kabinett klockar in på 7,5 %. 


Vi dricker vinet till varsin smarrig Bánh mì-hot dog och blir inte besvikna på varken vinet, maten eller matchningen. Bánh mì är en blandning av franska (baguette och majonnäs) och vietnamesiska influenser (picklade grönsaker och koriander) och en rest från tiden för Franska Indokina som förutom Vietnam också innefattade dagens Laos och Kambodja.

Förutom majonnäs, koriander, Sriracha och Do chua (picklad morot och rättika), lägger vi smal chorizo från WurstMaster i våra baguetter. Korven, med inspiration från Argentina och chilisåsen från San Fransisco, har kanske inte något att göra med varken Frankrike eller Vietnam men gott blir det! Do chua - picklad morot och rättika

200 g strimlad morot
200 g strimlad rättika
8 dl vatten
3 msk socker
2 msk salt
0,75 dl risvinäger

Hetta upp vattnet något och blanda i socker och salt. Rör tills det är helt löst i vätskan. Tillsätt vinäger. Lägg de strimlade grönsakerna i väl rengjorda burkar och fyll på med vätskan. Förslut och låt stå i kyl några dagar.


Bánh mì-hot dog 

Inga kommentarer: