Anpassad sökning

torsdag, maj 05, 2016

2013 Innocent Bystander Syrah Mea Culpa

2013 Innocent Bystander Syrah Mea Culpa

För mig är det omöjligt att skriva om det här vinet utan att ägna några rader åt Michael Cretu, eller Curly MC som han också kallar sig. Anledningen är naturligtvis namnet - Mea Culpa.


Mea Culpa (Part II) var den tredje singeln från det musikaliskt meningslösa men försäljningsmässigt fantastiskt framgångsrika projektet Enigma. Albumet som Mea Culpa ligger på, MCMXC a.D. eller E1 som Enigmas harcorefans kallar det, sägs ha sålt i 30 miljoner exemplar. Jag har försökt lyssna på Mea Culpa, som släpptes 1991, men klarar det inte riktigt. 1 minut och 55 sekunder är det längsta jag pallat med innan jag tryckt av.






Men nu skulle detta egentligen handla om det utmärkta australiensiska vinet Mea Culpa från Innocent Bystander i Yarra Valley. Mea Culpa, som kostar 399 kr, släpptes på Sb i slutet av februari. Det finns några ströflaskor kvar runtom i landet men i stort sett är vinet utsålt.

Vi tyckte mycket om 2013 Mea Culpa som har en fruktig doft med körsbär, nyklippt gräsmatta, örter och fat. En gnutta eukalyptus har också letat sig in i bilden.

I munnen är vinet saftigt och fruktigt med bra syra. I smaken hittar vi körsbär, choklad vanilj och skön, mild kryddighet. Ett strålande hantverk!

Tyvärr upptäckte jag alltför sent, att Innocent Bystander flirtar med biodynamiska tokerier. Ni som regelbundet läser bloggen förstår att det för min del därför inte kommer att bli fler flaskor från dem.

Vi dricker vinet till Bunny Burgers som vi gjort på en blandning av fläskfärs och kanin. Vi använder ganska grova, mörka bröd och dressar burgaren med spenat och en kryddig mayo.

Bunny Burger i havre- och dinkelbröd med bladspenat och en kryddig
majonnäs som fått smak av salvia och rostade korianderfrö.

9 kommentarer:

Janne sa...

Jag gillar din konsekventa bojkott av biodynamiskt odlade grejer. Skall skärpa mig här vad gäller vin :)

johan p sa...

Hej Janne,

Jag tycker min bojkott lyckas så där, vilket denna post är ett bra exempel på.

Jag måste lära mig att inte spontanköpa...

/Johan P

Konung sa...

Varför denna bojkott? Jag har druckit mig genom i stort sett alla kaliforniska (där biodynamisk och ekologisk odling är ganska populärt) viner i det ordinarie sortimentet och har inte märkt av någon kvalitetsskillnad. Vill du inte bidra till att rädda världen?

Janne sa...

Det har inte med kvaliteten att göra, och vill man rädda världen är det mycket bättre att välja ekologiska viner (om det nu kan vara en del i att rädda världen). Biodynamisk odling är inte samma sak som ekologisk odling utan tyvärr följer det med en hel del hokus pokus och i värsta fall djurplågeri (på grund av att de inte medicineras). Här är ett bra ställe att börja på för den som vill veta mer: http://www.mje.se/blogg/

Biodynamisk odling är verkligen inte harmlöst och jag är ganska förvånad över hur överslätande och till och med uppmuntrande som vinvärlden är.

Lite till läsning här: http://www.faktoider.nu/biodynamiskt.html

Janne sa...

Förlåt kommentarsspam här men bara en länk till, till en som jag tycker välskriven blogpost som även tar upp antroposofins raslära, som väl minst sagt får sägas vara ofräsch. Bra kommentar också till posten: https://dantilert.se/2012/06/01/biodynamiken-antroposofin-och-varfor-inte/

johan p sa...

Tack för intressanta länkar, Janne!

Jag tror du sagt det mesta som behöver sägas i den här frågan. Jag vill bara lägga till att speciellt många biodynamiska viner från Kalifornien tycker jag mig inte ha sett i Sb:s ordinarie sortiment. På rak ärm kommer jag bara på De Loach, Robert Sinskey, Paul Dolan, Joseph Phelps och en del av produktionen från Bonterra, Bonny Doon och Qupé. Jag har säkert missat någon och dessutom kanske någon annan bara funnits i tillfälliga sortimentet men väldigt många biodynamiker tycker jag inte man kan tala om.

Till slut och för undvikande av missförstånd: Jag positivt inställd till hållbara, ekologiska eller andra miljövänliga vinalternativ!

/Johan P

Konung sa...

Intressant, tack för informationen. I övrigt tycker jag det är lite klurigt att navigera bland olika certifieringsmärken. Det känns som varje flaska har en eller flera certifieringar. Och nästa har andra certifieringar. Det blir liksom lite för många.

Konung sa...

Intressant, tack för informationen. I övrigt tycker jag det är lite klurigt att navigera bland olika certifieringsmärken. Det känns som varje flaska har en eller flera certifieringar. Och nästa har andra certifieringar. Det blir liksom lite för många.

johan p sa...

Jag håller med! Det är en djungel.