Anpassad sökning

lördag, mars 26, 2016

2012 Beringer Vineyards Chardonnay Private Reserve


Beringer Vineyards är en institution i Napa Valley. Firman grundades 1875 och ägdes av familjen Beringer i nästan 100 år innan den såldes till Nestlé 1971. Därefter har Beringer haft flera olika ägare innan australiensiska Treasury Wine Estates tog över 2011.

Beringer var den första firman i Kalifornien som efter förbudstiden öppnade för besökare. En industri som efter det i det närmaste exploderat. 2012 besökte 3 miljoner turister Napa Valley där de passade på att spendera $1,2 miljarder.

Beringer Vineyards  gör i dag vin i alla olika prisklasser. På hemsidan ligger de billigaste på $8 (70 kr). För det priset kan man välja mellan rosévinerna vit Zinfandel, vit Merlot eller röda Red Crush som är gjort på Petite Sirah och Merlot.

I  andra änden av skalan finns Cabernet Sauvignon Private Reserve Napa Valley där 2012 som är senaste årgången, kostar $165 (1455 kr). Den Chardonnay vi dricker släpptes på Sb 19 februari och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 350 kr. Beringer själva säljer 2012 Chardonnay Private Reserve till privatkunder för $46 (405 kr).

Vi dricker vinet till en kantarellpizza med några rostade pinjekärnor. Vi testar samtidigt att göra pizzabottnen på rågdeg och det fungerar riktigt bra ihop med svampen.

2012 Beringer Vineyards Chardonnay Private Reserve doftar äpple och ananas tillsammans med fat och skumbanan. I smaken finns grönt och gult äpple, päron, vanilj och fat. Vi hittar ovanligt mycket tanniner för en amerikansk Chardonnay.

Vinet är gott men jag hade väntat mig lite mer komplexitet. Om jag haft fler flaskor hade jag väntat några år innan det är dags att öppna nästa.

Kantarellpizza på rågdeg

Inga kommentarer: