Anpassad sökning

söndag, mars 20, 2016

2014 Wines of Substance Cabernet Sauvignon


Jag gillade förra årgången av detta vin från Charles Smith i Washington State. 1000 flaskor av årgång 2013 släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i höstas. Nu när årgång 2014 släppts i Sverige, har antalet flaskor på Sb utökats till 3600. I skrivande stund finns vinet i 70 butiker runtom i landet. Eftersom årgång 2014 är minst lika bra som 2013 och priset fortfarande är 169 kr tror jag flaskorna kommer sälja slut ganska snart.

Frukten, 100% cab, till 2014 Wines of Substance Cabernet Sauvignon kommer från de unga vingårdarna Goose Ridge och Frenchman Hills. Vinet har legat 12 månader på 50% nya franska ekfat.

Substance 2014 har fruktig doft med svarta vinbär, plommon och körsbär. Här finns också mörk choklad och viol. Också smaken är fruktig. Vinet har en ganska hög syra tillsammans med en del tanniner. Även om det inte finns några stora vinster att vänta kommer vinet säkert må gott av något år i källaren.

Vi dricker Wines of Substance cab 2014 till en kalvstek med hasselbackspotatis, grönpepparsås ångade morötter och sauterad agretti. Agretti är vår senaste grönsaksupptäckt som både Jen och jag fallit ganska pladask för. Vi har bland annat ätit lättkokt agretti till spaghetti med citron och olja. Enkelt och jättegott!

Agretti tillhör släktet sodaörter, där bland annat tumbleweed också ingår. Agretti har odlats runtom i Europa, främst för att användas vid glasframställning. Nu när bland andra Jamie Oliver hyllat agretti verkar efterfrågan, åtminstone i Storbritannien, vara större än utbudet. I Stockholm har vi handlat agretti på Stockholms matmarknad.


Läs mer i The Independents artikel om den brittiska uppståndelsen kring agretti.      

Kalvstek, hasselbackspotatis, ångade morötter, sauterad agretti
och grönpepparsås.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Vi har startat ett företag som säljer matprodukter via nätet - många av våra produkter är unika på den svenska marknaden. Bl.a. säljer vi molekylära pärlor som förhöjer både smak och utseende på varje måltid! Gå gärna in på vår sida, www.gastronauts.se , och titta runt.