Anpassad sökning

söndag, februari 22, 2015

2012 Ledge Zinfandel Dusi Ranch


2012 Ledge Zinfandel Dante Dusi Vineyard

Den här posten är svår att skriva. Jag vill av någon anledning gärna tycka om 2012 Zinfandel Dante Dusi Vineyard från Ledge. Varför det är så har jag inte riktigt koll på. Kanske för att jag gillat den Garnacha och den vita Rhoneblandning från firman i Paso Robles som jag testat tidigare? Kanske för att Ledge är heta och att ägaren och vinmakaren Mark Adams är en person det sagts att man bör hålla ögonen på? Kanske för att jag när jag tog första sippen tänkte "det här gillar jag!"? Eller är det för att jag vill tycka om de nya vinerna från Kalifornien och inte vara en dinosaurie som föredrar extraherade, fatade fruktmonster (absolut inga övriga jämförelser med Robert Parker förutom att vi tycks föredra dessa otrendiga viner)?  

Under vår middag visade vinet upp en skitig, funkig sida jag inte gillade och som gjorde mig osäker. Detta är vår andra flaska 2012 Ledge Zinfandel Dusi Ranch. Den första konstaterade vi var korkskadad. Det är inte den nya flaskan. Men tänk om det inte enbart var korken som var problemet förra gången och om det är samma fel på denna flaskan? Varför tyckte jag att vinet var OK när jag provsmakade innan jag hällde det på karaff och varför tycker jag det blir sämre med luft? 


Jag gillar cider från Normandie men det är också den enda dryck jag hittills provat som i mitt tycke får dofta stall. Oxiderade viner för mina tankar närmast till de upplevelser av dåligt Vin Nature jag haft, bland annat på Iñaki Aizpitartes Le Chateaubriand i Paris. Visst har jag också druckit riktigt bra naturligt vin, till exempel på samma hyllade bistro men när vinet bara smakar funkigt och smutsigt förstår jag faktiskt ingenting. Vem fan vill dricka det här?

Så illa var det inte alls med vinet från Ledge men av en zin som kostar 419 kr har jag högre krav. Ledge importeras av Divine och 2012 Ledge Zinfandel Dante Dusi Vineyard fanns i beställningssortimentet men är nu "tillfälligt slut hos leverantören". Eftersom Mark Adams endast gjorde 1500 flaskor är det knappast troligt att det dyker upp fler av denna årgång i Sverige.


2012 var första gången Ledge köpt druvor från Dante Dusi Vineyard som vanligtvis levererar till Turley och Ridge. Enligt Mark Adams var det på grund av att han är gammal klasskamrat med Michael Dusi (Dantes barnbarn) som han fick köpa druvorna. Hälften har fermenterats i hela klasar och ingen jäst är tillsatt. Vinet har sedan legat 18 månader på nya ungerska och neutrala franska fat.

Jag blev långtifrån övertygad och kan inte stämma in i vinets hyllningskör. Om och när det kommer ny årgång av Ledge Zinfandel Dusi Ranch till Sverige är jag dock villig att ge det en ny chans. Skam den som ger sig!

Rådjursfilé med stekta champinjoner, potatispuré
och skysås med körsbär.  

Inga kommentarer: