Anpassad sökning

söndag, februari 01, 2015

2012 Ojai Grenache John Sebastiano Vineyard


Tyvärr är denna Grenache från The Ojai Vineyard slut hos importören Divine och går inte längre att beställa till Sb. Det är synd för trots ett ganska saftigt pris är det ett vin jag vill köpa mer av! När jag beställde i oktober förra året, kostade en flaska 329 kr.

Ojai köper sedan 2010 Grenache från John Sebastiano Vineyard där det till största delen odlas Pinot Noir men också lite Syrah och Grenache. Ojai gör också en Syrah/Grenache-blandning med druvor från John Sebastiano. Vingården planterades så sent som 2007 i Santa Rita Hills branta sluttningar i norra Santa Barbara County. John Sebastiano är såpass svalt att druvorna inte mognar förrän i november, vilket Ojais Adam Tolmach menar ger dem "extraordinary color, aromatics and spice". Att Ojai plockar sina druvor tidigare och tidigare har varit ganska omdiskuterat och inte uppskattat av alla. Wine Advocate (jag vet inte vem som skrivit) menar till exempel att den tidiga plockningen medför att vinerna får en grön ton och mindre fyllighet.

Vid en middag nyligen serverade vi Ojai Grenache John Sabastiano till en variant av den Cauliflower T-Bone Steak jag lagat tidigare. Skillnaden var att vi vid denna middag som hade asiatiskt crossovertema, använde mynta och koriander som tillbehör till blomkålsbiffarna.

Den vegetariska maten fungerade utmärkt till det läckra vinet som har en mycket fruktig doft av diverse röda bär, svarta vinbär, björnbär och körsbär.  Här finns också en örtig nyans. På den negativa sidan anar vi en svag metallisk biton. Smaken är saftig med både röda och mörka bär och örter. Har finns en del tannindamm och en balanserad syra. Druvorna till vinet har helt avstjälkats och det har legat i begagnade franska fat i 16 månader och är inte filtrerat. Sammanlagt gjorde Ojai 209 lådor av John Sebastiano Grenache årgång 2012.

Cauliflower T-Bone Steak.


Inga kommentarer: