Anpassad sökning

söndag, februari 15, 2015

Zinfandel som dessertvinTidigare i år provade Jen och jag några viner vi handlat på Sb och som är gjorda på Kalifornisk Zinfandel men som inte går att köpa i USA. Vi började då diskutera om det vore möjligt att använda ett av dessa ganska söta viner som har en aningen syltig smak som dessertvin?

Zinfandel rekommenderas ofta till mörk, lite bitter choklad men vi vill försöka ta det ett steg till. Ganska snart kom vi fram till att som utgångspunkt vill använda en chokladkaka som innehåller ganska lite socker. För att få till ett bra samspel med vinet beslutade vi oss för att använda inlagda, inte alltför söta körsbär och knaperstekt bacon i och till kakan.  

Vi bytte också ut vinet till en av våra favoriter i denna kategori - Brazin (B)Old Vine Zinfandel. Aktuell årgång på Sb är 2012 och i smakbekrivningen anges bland annat " inslag av båbärssylt". Precis vad vi är ute efter!

Zinfandelfruvorna till detta vin har växt på rankor som är mellan 40 och 100 år gamla. Vingårdarna ligger i Lodi som har kallats Zinfandel Capital of the World och är beläget några mil söder om Sacramento, huvudstad i delstaten Kalifornien, 

Brazin kallar säsongen 2012 för nästintill perfekt med en ovanligt varm vår och senhöst, vilket gav jämn mognad på druvorna. Som förväntat har vinet en hög alkoholhalt (14,5%) och solen i Kalifornien har hjälpt till så att vinet fått ganska hög sötma. Hur länge vinet har fatlagrats har jag inte lyckats ta reda på men 30% har legat på nya amerikanska ekfat.

I vanliga fall brukar vi dricka denna typ av vin till mexikansk mat eller andra chilikryddade småheta rätter. Vill man dricka Zinfandel till biffar eller stekar är det bättre att satsa på ett mindre sött och solmoget vin, till exempel från Seghesio eller Ridge.   

Hur blev då kombinationen med vår chokladkaka? Jodå, helt OK! Vi utgick från ett vanligt recept på kladdkaka men drog ner en del på sockret. En gammal tumregel är att vinet måste vara sötare än desserten och vi förstod att just detta skulle bli vår akilleshäl.

De syrliga körsbären och den bittra chokladen som vi rörde ner i smeten och de knaperstekta baconet som vi strödde ovanpå kakan, hjälpte naturligtvis till att anpassa maten till vinet men nästa gång kommer vi att dra ner ännu mer på sötman. Att det går att dricka Zinfandel till dessert har vi blivit övertygade om!    

Chokladkaka med körbär, rostad mandel och bacon. Vid sidan lite underbar
blåbär- och lavendelsorbet från Stikkinikki.

Inga kommentarer: