Anpassad sökning

söndag, augusti 17, 2014

2012 Charles & Charles Chardonnay


 Jag har tidigare provat två av de tre viner som görs av Charles & Charles och tyckt att både 2010 Rosé och 2009 Red Wine varit enkla men mycket trevliga. Jag vet inte varför det dröjt så länge men först nu flera år senare har det blivit dags att prova charlsarnas Chardonnay.

Firman har en ytterst genomtänkt grafisk profil med etiketter som utgår från en bild av den amerikanska flaggan som Hatch Show Print i Nashville tagit fram. Ingen ska tvivla på att vinerna från Charles & Charles är från USA.

It´s american!
Precis som duons båda andra viner är det vita ett billigt och enkelt vardagsvin, gjord för omedelbar konsumtion. Jag sprang på vinet i min lokala Sb-butik men normalt ligger det i beställningssortimentet och kostar 119 kr. Druvorna kommer från flera vingårdar i Columbia Valley, Washington State och 20% av vinet, som har en alkoholhalt på strax över 13%, har legat 7 månader på nya franska ekfat.

Vinet har jäst i sval temperatur och i doften finns spår av skumbanan, vid sidan av päron och exotisk frukt. Vinet är mjukt men har bra syra och smakar grönt äpple och citrus. I smaken återfinns också en del spår av fatlagringen.

Återigen ett okomplicerat och inte speciellt komplext men fullt godkänt vin från Charles & Charles som jag gärna återvänder till.

Vi drack Charles & Charles Chardonnay till en lyxig kantarellfrikassé med pappardelle och det blev smaskens!


Kantarellfrikassé

4 pers 

50 + 50 g smör
olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
salt
peppar
1/2 dl vitt vin
1/2 kg kantareller, rensade och grovhackade
1/2 dl vispgrädde
muskotnöt
1/2 dl hackad persilja
1/2 citron

Mjuka upp löken i smör och en skvätt olivolja på medelvärme i några minuter. Lägg i vitlök och stek vidare cirka 30 sekunder. Slå på vin och koka ner till hälften. Lägg i kantareller och smör. Koka 5 minuter. Häll på grädde och lite riven muskot. Koka vidare i några minuter. Rör ner persilja. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Servera med pappardelle. 


Kantarelfrikassé med pappardelle och parmesan.

Inga kommentarer: