Anpassad sökning

söndag, augusti 24, 2014

2008 Iron Horse Vineyards Russian Cuvée


Det var vid en middag för ett par veckor sedan som vi bestämt oss för att inleda med mousserande från Iron Horse Vineyards i Sonoma County. Vi drack inte vinet till något mer komplicerat än mina favoritchips från Burts och den enda anledning jag har till att skriva några rader om vinet är att det var så förbannat gott!

Vinet skapades av Iron Horse till den middag som USA stod som värd för vid toppmötet mellan USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens generalsekreterare Michail Gorbatjov i Genève i november 1985. Gorbatjov hade tillträtt sin post samma vår och det var första gången de båda kalla krigsledarna möttes. Vid denna middag hade vinet inte börjat att kallas för Russian Cuvée. Det hade i så fall säkert funnits risk för att det äventyrat ländernas fortsatta diplomatiska relationer...

Iron Horse startades 1976 när Audrey och Barry Sterling köpte 120 ha böljande mark i den del av Russian River Valley som kallas Green Valley. 1980 kom firmans första bubblande vin framställt med traditionell metod och efter middagen i Genève seglade Iron Horse upp som en av de stora inom amerikanskt mousserande vin. Iron Horse är speciellt stolta över att deras viner druckits av USA:s fem senaste presidenter och bland annat serverats i Vita huset vid milleniumfirandet. Iron Horse Vineyards odlar endast Pinot Noir och Chardonnay och hälften av firmans produktion består av mousserande vin.

2008 Russian Cuvée är gjort av 72% Pinot Noir och 28% Chardonnay. Alkoholhalten ligger på 13,5% och restsötman på 1,1 g. Sammanlagt gjorde Iron Horse detta år 800 lådor Russian Cuvée. Jag tog inga noggranna anteckningar när vi drack vinet men minns en doft av citrus och päron och en aningen kryddig och mycket komplex smak med röd frukt och söt citrus. Trots den något höga sockerhalten är det fortfarande ett torrt vin och jag tyckte mycket, mycket om det! 

2008 Iron Horse Vineyards Russian Cuvée importeras av Sundell Selections, finns i Sb:s beställningssortiment och kostar 476 kr.

P.S. En artikel om Iron Horse finns i Fine Wine International från december 2013. D.S.

Inga kommentarer: