Anpassad sökning

lördag, augusti 09, 2014

2010 Tablas Creek Esprit de Beaucastel Blanc


Vinopia har tagit över importen av Tablas Creek Vineyard och både den röda och den vita varianten av Esprit de Beaucastel har under sommaren funnits i Sb.s tillfälliga sortiment och det finns fortfarande flaskor kvar. Det röda vinet kostar 399 kr och det vita som vi provat ligger på 369 kr.

Tablas Creek Vineyard i Paso Robles är ett samarbete mellan amerikanske Robert Haas och familjen Perrin på Château de Beaucastel i Courthezon, några km utanför staden Châteauneuf Du-Pape i sydöstra Frankrike. 2010 Esprit de Beucastel Blanc är en druvblandning på 60% Roussanne, 35% Grenache Blanc och 5% Picpoul Blanc. Druvorna till vinet kommer från Tablas Creeks egna organiskt certifierade vingårdar och vinet har legat på både ekfat och rostfria fat.

 

Vi tycker mycket om det här vinet som Tablas Creek gjorde 2100 lådor av.  Det har doft av ananas, gula äpplen, päron och citrus. Här finns en hint av vanilj, tuttifrutti-godis och örter. Vinet har en ganska fet munkänska och inte speciellt hög syra. Smaken är ändå frisk och fruktig med röda äpplen och ananas. Här finns också en kryddig ton, spår av fatlagring och champinjoner.

Vi dricker Esprit de Beaucastel Blanc till stekt torsk med skagenröra och spenat med rostade pinjenötter. Som krona på verket skedar vi upp fars hemmavispade stenbitsrom. Kombinationen fungerar utmärkt och det blir mycket gott! 

Nu vill jag smaka den röda Esprit de Beaucastel som Frankofilen redan testat.

Stekt torsk med spenat, pinjenötter och skagenröra.

Inga kommentarer: