Anpassad sökning

söndag, maj 11, 2014

2013 Château Miraval Rosé


Utbudet av ekologisk kyckling har ökat något alldeles oerhört i den stora livsmedelsbutiken på bekvämt avstånd från där vi bor. För något år sedan låg endast hela kycklingar på den ekologiska hyllan men numera finns där också flera olika styckningsdetaljer. Mycket bra! Som sällskap till dagens kändisvin valde vi därför att satsa på friterade drumsticks, en sallad med avokado och grillad broccoli och en dipsås med rökt paprika.

Friterade kycklingben
Bakom Château Miraval Rosé finns Brad Pitt, Angelina Jolie och Marc Perrin. Den senare mest omtalade för sina viner från Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape. Jag ingen koll på vad Brangelinas roll i projektet är förutom att de tydligen använder slottet som sommarbostad. En inte så avancerad gissning är att Marc Perrin har huvudansvaret för Château Miraval Rosé.

Att Château Miraval Rosé är en seriös satsning råder det inget tvivel om. Vinet som är gjort på 25% vardera av Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle (Vermentino) har hyllats i stort sett överallt. Årgång 2012 hamnade på plats 84 på Wine Spectator's lista över årets bästa viner vilket gjorde den till årets rosé.  

Vinet kostar 149 kronor på Sb och det finns fortfarande gott om flaskor kvar i butikerna. Vi tänker köpa fler för Château Miraval Rosé är jättegott! Vi tror att vinet passar bättre att att avnjutas på egen hand än som en matrosé.

I vinets doft hittar vi röda bär, örter, mineral och citrus (saft och zest från apelsin och grape). Citrus och mineral återkommer i smaken tillsammans med persika. Syran är schysst och allt är i oklanderlig balans. Hatten av för Brad Pitt, Angelina Jolie och framför allt för Marc Perrin!

Sallad med grillad broccoli, avokado och syltad rödlök.

Inga kommentarer: