Anpassad sökning

fredag, maj 30, 2014

2012 Calera Chardonnay Mount Harlan


Eftersom det inte finns speciellt många flaskor kvar av detta vin på Sb börjar jag med en stark köprekommendation. Den som gillar cali-chardonnay ska absolut passa på att investera 299 kr i 2012 Chardonnay Mount Harlan från Calera.

Både Jen och jag faller pladask för vinet som har doft av apelsin, färska champinjoner, ananas och mineral. Men det är inte första gången vi blir imponerade av Josh Jensens skapelser. Vi har till exempel vid flera gåsmiddagar satsat på Pinot Noir från Calera och vi gillade också förra årgången av Mount Harlan Chardonnay. Att Caleras vingårdar på Mount Harlan är ekologiska gör inte saken sämre.

Smaken är fruktig, frisk och med en aning bitterhet. Här finns spår av de 10 månaderna i franska ekfat men allt är i skön harmoni. 

Vi dricker vinet till fisk-tacos med ugnsgrillad abborre och klassiska tillbehör men drar ner på chili i tacosåsen. Vinet hanterar kryddor fint men hetta är nog inte att rekommendera.


Taco sauce

1 burk

olja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl tomatpuré
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mexikansk oregano
1 tsk chilipulver
2 krm  cajennpeppar
1 tsk socker
 2 msk kycklingfond
400 g konserverade tomater, hela eller krossade
jalapenos, finhackade, utan kärnor och mellanväggar. Jag använder 1 chili till vår milda sås men för "normal" styrka rekommenderar jag 3-5.   
1/2 dl hackad färsk koriander.
svartpeppar, salt 

Mjuka upp lök och vitlök i olja på svag värme. Tillsätt tomatpuré och rosta några minuter. Häll i socker, kryddor, fond och konserverade tomater. Koka ihop och sjud några minuter. Mixa med stavmixer. Tillsätt finhackad jalapenos och koriander. Smaka av med salt och peppar.


Abborre till våra tacos.

Inga kommentarer: