Anpassad sökning

söndag, maj 25, 2014

2011 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

 2011 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

Förra veckan arrangerades Riesling week 2014 i Stockholm. Tyska vininstitutet hade bjudit in ett antal restauranger för att under veckan erbjuda Tyska rieslingviner till sina maträtter. Jen och jag var inte ute och åt under veckan men hemma körde vi en egen liten hyllning till den formidabla druvan. 

Denna bestod i skapandet av en ny rätt att ätas till Riesling. Maträtten som blev riktigt bra fick det fantasifulla namnet Grön sparrisspaghetti med rom. Prova till din favoritriesling!  

Hedersgäst vid vårt firande är 2011 Geheimrat J från WG Wegeler.  Vinet släpptes som tillfällig nyhet på Sb i mars. Ett fåtal flaskor finns kvar i Stockholm. Göteborg och Malmö. Priset för en flaska är 229 kr.

Gehemrat J har härligt hög syra som förtjänstfullt balanserar restsötman. Strålande gott med doft av äpple, citrus, mineral och honung. Vinet är så klart fortfarande väldigt ungt men här finns toner av petroleum och marsipan. I den komplexa smaken hittar vi apelsin, päron, grapefrukt, mineral och honung. Mycket bra!   


Grön sparrisspaghetti med rom

3-4 pers

Spaghetti
2 buntar grön sparris
1 msk smör
2 msk grädde
1 msk kycklingfond
0,5 dl parmesan, riven
svartpeppar
stenbitsrom

Hyvla sparrisen till strimlor med t ex en potatisskalare. Stek sparrisen på mediumvärme i smör ca 5 minuter. Slå i grädde och kycklingfond och rör runt. Låt koka in någon minut. Ta bort från värmen och rör i parmesan och rejält med nymald svartpeppar. Smaka av men var återhållsam med salt. Blanda med nykokt spaghetti. Lägg upp på tallrikar och toppa med stenbits- eller någon annan rom.


Grön sparrisspaghetti med rom.

Inga kommentarer: