Anpassad sökning

fredag, mars 28, 2014

2012 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


En alldeles utmärkt Chardonnay från Jim Clendenen och hans Au Bon Climat i Santa Barbara. Balansen mellan de tropiska tonerna, smörigheten från den malolaktiska jäsningen, den runda syran, fatbehandlingen och mineraltonerna är suverän för ett vin som är firmans enklaste och som inte kostar skjortan.

När jag försöker hitta fakta om var druvorna kommer från blir jag smått förvirrad. Enligt Au Bon Climat kommer ungefär 65% från den över 800 ha stora Bien Nacido Vineyard och 35% från Rancho Vinedo Vineyard. När Livets Goda smakar sig igenom en del av Jim Clendenens viner slår man fast att vinet görs av "druvor från hela området".

Nåväl, speciellt betydelsefullt är detta inte. Betydligt viktigare är att Jen med bestämdhet uttryckt att hon vill ha chicken nuggets och det lät som en spännande utmaning. Vi tror att 2012 Chardonnay från ABC ska fungera bra att dricka till, oavsett var druvorna kommer från.

Jag friterade två varianter av nuggets. Båda på kycklinglårfilé som panerades med antingen vita sesamfrö eller panko. Sesamfrö blev snyggast men pankovarianten vann matchen på sin fantastiska frasighet. Dippsås är naturligtvis ett måste och även här gjorde vi två varianter. Den ena med äpple och den andra med svag rökighet från chipotle. Båda blev goda men den senare fungerade inte alls till vinet. Det gjorde däremot den snabbt ihoprörda varianten med äpple som blev en fullträff. Jag blandade crème fraîche med rivet äpple och äppelvinäger och färgsatte med lite gurkmeja. Ofta är det enkla gott nog! Till kycklingen åt vi ris och eftersom jag missat att handla sallad blev det lite bladspenat istället.

2012 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County kostar 191 kr på Sb och vi kommer att handla fler flaskor. Det är ett mycket bra vin redan i dag och kommer säkert att nå ännu högre höjder om ett år eller två. Frågan är om vi kommer kunna hålla oss så länge.

Frankofilen har också provat

Chicken nuggets med äppeldip, ris och spenat.

Inga kommentarer: