Anpassad sökning

torsdag, februari 27, 2014

2011 d'Arenberg The Stump Jump Grenache Reserve


Lördagskväll och brist på ork gör att vi beställer hämtmat från lokala pizzerian Bodino som gör helt OK pizzor även om det är svårt att förstå att de 2005 fick Dagens Nyheters utmärkelse "Bästa pizza i Stockholm".

Till den vegetariska pizzan med aubergine, zucchini, champinjon, tomat och ruccola tar vi fram ett vin som är gjort på 87% Grenache och 13 % Shiraz. Producent är d'Arenberg i McLaren Vale. Firman startades 1912 och gör i dag många olika sorters vin, både väldigt billiga och enkla till lite dyrare och mer komplexa. The Stump Jump Grenache Reserve verkar vara gjord för den svenska marknaden. Jag får i alla fall bara träffar på svenska när jag googlar och det finns inte någon information om vinet på d'Arenbergs hemsida. Det hindrar oss inte att tycka att det är ett bra val till pizzan.

I doften hittar vi mörka bär, viol, fat och regnvåt gräsmatta. Tyvärr finns här också något som doftar kemiskt och det är alkoholhalten som gör att vinet får vissa problem. De 14,5 procenten är inte speciellt bra integrerade. Förutom denna invändning är vinet klunkvänligt och saftigt med smak av björnbär, jordgubbar svarta vinbär och sour cherries. Också i smaken finns spår av fat. Vinet har legat 12 månader på begagnade 225-liters fat. Hälften franska och hälften amerikanska.

The Stump Jump Grenache Reserve kostar 101 kr på Sb.

Pizza med grillad aubergine och zucchini, tomat, champinjoner och ruccola.

Inga kommentarer: