Anpassad sökning

torsdag, november 03, 2011

2009 Artezin Zinfandel Mendocino County


En ovanligt lätt Zinfandel från Artezin som ägs av Hess Group i Schweiz. Druvorna, 85% Zinfandel och 15% Petite Sirah kommer från Dry Creek Valley och vinet har legat 14 månader på neutral ek. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr.

I doften hittar vi röda körsbär, hallon och jordgubb. Detta är kryddat med eukalyptus, choklad och lakrits. Fatbehandlingen ligger lite utanpå och drar ner det positiva intrycket en aning. En aning syltighet finns också med i bilden men då är vi ganska petiga.

Smaken är medelfyllig och frisk med röd frukt, lakrits och fat. Taniner finns det ovanligt gott om för en zinfandel i den här prisklassen.

Mycket trevligt och jämfört med annan Zin i olika prisgrupper upplever vi Artezin Zinfandel som dyrare än vad det är.

Funkar mycket bra nu men kan med fördel sparas ett par år.

3 kommentarer:

Kayaker sa...

Hur står den sig jämfört med de ni provade tidigare i år?

johan p sa...

Riktigt bra faktiskt men stilen på Artezin är ganska annorlunda jämfört med de vi provade i somras. Artezin är mer svalt rödfruktig, har inte smak av väldigt solmogna bär och är och inte lika fylligt.

Jag har sett att Artezin fått kritik för att den höga alkoholhalten (14,5%) inte alls är integrerade men vad gäller detta har vi inget att anmärka på.

Kayaker sa...

OK, jag får testa. Din "vinnare" från i somras var annars riktigt hygglig (läs:bra Zinfandel) för att vara en Zinfandel under 300 pix. De flesta billigare Zins brukar vara rätt räliga... ;)