Anpassad sökning

lördag, november 26, 2011

2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc Te Koko

2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc Te Koko
Te Koko - fatad Sauvignon Blanc för 259 kr från Cloudy Bay i Nya Zeeland. Kan det vara något? 

Jodå, till chévrerisotto med kanderade pecannötter och rödbetschips fungerar vinet alldeles utmärkt men på egen hand tycker både Jen och jag att det lämnar en del att önska. Vi upplever då vinet som ganska vattnigt och att all smak kommer efteråt, i den långa eftersmaken. 

Te Koko har jäst upp till 8 månader på franska ekfat (färre än 10% var nya) och sedan legat kvar på jästfällningen i nästan ett år. Detta har gett doft av vinbärsblad, gräs, kattlåda, grape, lime och honung. Fatlagringen anas också men blir inte påtaglig.

Att vinet legat på ek blir mer uppenbart i smaken. Här finns en hel del citrus, framför allt clementin men även citron, lime och grape. Dessutom nektarin, ananas och citronpastiller - sådana som mormor brukade bjuda på...

Te Koko klarar säker några år i källaren men jag tror inte att det kommer att bli bättre än vad det är i dag, d v s en vinnare om det serveras till rätt mat.Chévrerisotto

4 pers

1 gul lök, finhackad
4 msk olivolja
4 dl arborio- eller carnaroliris
3 dl vitt vin
7 dl vatten
4 msk kycklingfond
1,5 dl parmesan (riven)
160-200 g chevre (smulad)
40 g babyspenat
svartpeppar

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter. Häll på vinet. När det ångat bort ska den heta buljongen (sjudande vatten + fond) tillsättas. Börja med ca hälften och sedan med någon dl i taget. Rör ofta i kastrullen. Koka i sammanlagt ca 20 minuter. Tillsätt chévre och rör tills det smält och därefter parmesan och vänd till sist ner spenaten. Smaka av med svartpeppar.

Chévrerisotto med spenat, kanderade pecannötter,
rödbetschips och friterad timjan.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Får man lägga in ett önskemål om att bli serverad denna rätt inom kort?

johan p sa...

Jag trodde att det var du som skulle bjuda när jag kommer på besök...