Anpassad sökning

fredag, november 18, 2011

2006 Titus Zinfandel Napa Valley

2006 Titus Zinfandel Napa Valley

Luffarbiff låter så tråkigt och därför kallar vi köttet vi äter till denna Zinfandel från Titus Vineyards strax norr om St. Helena i Napa Valley, för dess amerikanska namn - Flat Iron Steak.

Titus Vineyard historia börjar med att Lee och Ruth Titus köper mark i Napa Valley 1967 och i dag är det sönerna Eric och Philip som driver det lilla vineriet. Firman gör röda viner på Zinfandel, Cab Sauv, Cab Franc, Petite Sirah och Merlot. Dessutom producerar man en Sauvignon Blanc och dessutom olivolja. Vinet som inte finns på Sb, köpte vi på Ad Bibendums utmärkta butik på Volkstraat i Antwerpen och betalade ungefär 330 SEK.

Titus Zinfandel från 2006 är gjord på 86% zin och 14% Petit Sirah från Titus egna vingårdar. Vinet har legat 16 månader på amerikanska ekfat och sammanlagt gjordes det strax över 1800 lådor.

Titus Zinfandel har fått både ris och ros, både av professionella bedömare och på Cellartracker. Ett av de vanligare klagomålen har varit att alkoholen (15%) inte varit integrerade alls. Jag vet inte om tiden har hjälpt till men varken Jen eller jag har något att klaga på vad gäller detta.

I doften hittar vi plommon, körsbär och blåbär. Här finns något animaliskt, närmast köttbuljong och vitpeppar. Dessutom både mörk choklad, mjölkchoklad och aningen viol.

Smaken innehåller både röda och mörka bär. Främst handlar det om körsbär och blåbär. Lite svartpeppar och mjölkchoklad finns också med i bilden.

Det finns minnen av fatlagringen i både doft och smak men både denna och allt annat är i riktigt fin balans. Här finns ganska gott om tanniner för en zin och bra syra. Inte heller längden lämnar något att önska men däremot finns det en dipp i mitten.

2006 Titus Zinfandel Napa Valley överraskar oss positivt genom balansen och att inte vara överextraherat eller kantra på grund av alkoholhalten. Men det krävs lite mer för att vinet ska tåla en jämförelse med det bästa från Ridge eller någon av de andra Zinfandel-kungarna.


Chipotle Flat Iron Steak


2-3 pers

500 g flat iron steak
salt
2 msk olivolja
1 chipotle i adobo
1 msk adobosås
1 apelsin, pressad
1 vitlöksklyfta

Lägg allt utom köttet och salt i en blender och mixa.   Lägg köttet i en påse och häll på "marinaden". Låt stå i minst 10 min. Salta och stek köttet i olja. Låt det gå färdigt i ugn. Låt köttet vila lite innan det skivas upp.


Avokado- och majssalsa

2-3 pers

1 avokado, skuren i tärningar
1 liten burk majs, 150 g
1 jalapño, finhackad
1/2 rödlök, finhackad
1/2 dl hackad koriander
1 msk olivolja
1 msk pressad lime

Häll av vätskan från majsen. Blanda allt och häll på olja och lime. Krydda med salt.

Flat Iron Steak med avocado- och majssalsa
som vi serverade med bakad potatis.

Inga kommentarer: