Anpassad sökning

onsdag, augusti 11, 2010

2006 Calera Chardonnay Central CoastCalera utanför Hollister, ca tio mil syd-sydöst om San Francisco är kanske mest omtalade för sina viner på Pinot Noir men man pysslar också med andra druvor som Chardonnay, Aligoté och Viognier.

Caleras vingårdar ligger i Mt. Harlan AVA på hög höjd vilket ger bra förutsättningar för druvodling. Det var här som ägaren Josh Jensen valde att slå sig ner efter en tid i Bourgogne där han bland annat arbetat på Domaine Romanée-Conti.

Jen och jag har tidigare provat firmans Pinot Noir Central Coast från 2006 och 2007 som precis som Chardonnayn är gjord på inköpta druvor och står för lejonparten av produktionen som sammanlagt uppgår till cirka 25 000 lådor per år.

Vi gillade Caleras Pinot Noir Central Coast även om det fanns vissa mindre reservationer men denna Chardonnay Central Coast från 2006 faller oss inte alls på läppen.

Doften är komplex men med alldeles för mycket ek och pop corn-smör. Här finns gott om frukt, både gula äpplen, citrus, tropiska frukter och gröna bananer. Med luft tittar också burkchampinjoner fram.

Även i smaken är det överdrivet mycket ek, smör och vanilj. Här finns både färsk och konserverad ananas. Burkchapinjonerna återvänder men det mest slående är hur mycket Jelly Beans det smakar, den vit-gula sorten (buttered pop corn).

En sammanfattning av det här vinet är att det mest smakar som att suga på en våt yllefilt. Underkänt!


Tomatrisotto med basilika

2 pers

1/2 dl olivolja
1/2 gul lök, hackad
2 dl avorio- eller aborioris
1 dl vitt vin
0,75 l hönsbuljong
3 tomater, grovhackade
1 kruka basilika, strimlade blad
1 dl riven parmesan
svartpeppar
salt

Hetta upp smöret och fräs löken. Tillsätt riset och rör om ordentligt. Häll på vinet och låt koka bort. Tillsätt därefter buljongen, lite i taget. Spara några dl till att justera krämigheten senare. Koka i ca 15 min eller tills riset får rätt tuggmotstånd. Tillsätt tomat, basilika och parmesan. Smaka av med svartpeppar och ev salt.
Tomatrisotto med basilika

Inga kommentarer: