Anpassad sökning

torsdag, mars 04, 2010

2007 Pedroncelli Pinot Noir


Ett vin från Russian River Valley som ingår i Sb:s märkliga vårlansering och som fått genomgående bra betyg av de kända svenska tyckarna i press och på Internet. Göteborgsposten och Tasteline har båda givit det en 4:a av 5 i prisvärdhet, detta förhatliga ord! medan Dagens Nyheter nöjer sig med 3,5 när kvalitén bedöms men ger vinet max, d v s tre plus när priset vägs in.

Speciellt bra tycker jag nog inte att Pedroncelli Pinot Noir är men knappast dåligt heller. Det fungerar tillfredsställande att dricka till vår rustika kaninpaj men lämnar mig ganska oberörd.

Det finns gott om jordgubbar i doften men även lite torkade plommon. Svagt anas en kryddighet som dock är svår att urskilja bakom fat och vanilj.

Vinet är väldigt mjukt och saftigt men här får kryddorna lite bättre spelrum tillsammans med de dominerande jordgubbarna. En aning alkoholhetta gör sig påmind.


Kaninpaj

4 pers

KANINEN
1 kanin, styckad i mindre bitar
1 l mjölk
2 l vatten
5 msk viltfond
6 vitpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk salt

PAJDEG
5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
200 g smör
4 msk vatten

STUVNING
30 g smör
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1,5 dl spad från kaninkokningen
172 dl brödsmulor
1 pkt kotlettbacon, strimlat
3 schalottenlökar, halverade och strimlade
1 tsk citronzest
1/2 tsk korianderfrö, rostade och mortlade
1/2 tsk riven muskotnöt
2 tsk dijonsenap
salt
vitpeppar


Lägg kanindelarna i en stor gryta. Häll på mjölk, vatten, fond, salt och kryddor. Koka upp och skumma. Koka/på svag värme tills kaninköttet blir mört, ca 45 min-1,5 h. Ta ur kaninbitarna och låt svalna. Silja vätskan ren från kryddor. Ställ åt sidan. Pilla kaninbenen rena från kött när de svalnat. Var inte rädd för grova bitar.

Gör pajdegen genom att blanda smör, salt och mjöl med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt vatten och forma snabbt ihop till en deg. Låt vila i ca 30 min. Tryck ut i pajform (eller kavla). Glöm inte att göra ett lock av pajdeg.

Stek bacon och lök i en stekpanna.

Smält smör till stuvningen i en kastrull. Gör bottenredning med mjölet och häll sedan på vätskan, lite i taget under omrörning. Koka några minuter. Rör sedan i övriga ingedienser och kaninköttet.

Fyll pajformen med kaninstuvningen och lägg på locket. knip ot kanterna ordentligt. Gör några lufthål i pajen. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Inga kommentarer: