Anpassad sökning

lördag, februari 27, 2010

2007 Sokol Blosser Pinot Noir


En bra Pinot Noir från svala Oregon som tyvärr lider av aningen alkoholhetta (14,5%). Sokol Blosser Winery ägs och drivs av familjen Blosser som började plantera vinrankor i Willamette Valley i början av 1970-talet. I dag är det Pinot Noir som dominerar men man gör även en Pinot Gris och ett dessertvin på Riesling samt den röda blenden Meditrina av Pinot Noir, Syrah och Zinfandel och den vita Evolution som görs av nio vita druvsorter. Klunk/Handpicked tar in dessa båda sistnämnda till Sverige men de finns inte i Sb:s sortiment.

2007 Sokol Blosser Pinot Noir doftar jordgubbe, mjölkchoklad, aningen mint och lagerblad. Ekfatslagringen (16 månader på franska fat. 40% nya) är påtaglig. Också i smaken är jordgubbar det första jag tänker på men några hallon gör sig också påminda och även ännu mörkare bär. Vinet är ganska kryddigt och givetvis tar eken stor plats i smakpaletten.

Ett mycket gott försök men jag har som sagt en del invändningar mot den flammande alkoholhettan.

Jen är ute och reser och jag experimenterar lite vid spisen med en Mole-liknande gryta med tryffelsalt som blir riktigt bra förutom att jag blandar i lite för mycket kryddnejlika. Det har jag dock dragit ner på i receptet nedan. Det hela fungerar i alla fall bra till det kryddiga vinet från Oregon.


Fläskfilégryta med choklad och lite tryffel

4 pers

600 g fläskfile, skuren i grova tärningar
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 röd paprika, hackad
1/2 grön paprika, hackad
2 jalapeños, hackade
1 tsk kummin
1/2 tsk kryddnejlikor
1/2 tsk kanel, mald
1/2 tsk muskotnöt
6 dl vatten
1/2 dl kycklingfond
1/2 apelsin, endast zest
1 dl hackade tomater
1/2 dl russin
125 g mörk choklad minst 70% cacao, grovhackad
1 nypa socker
tryffelsalt
svartpeppar
1/2 dl färsk koriander, hackad

Mortla kummin och kryddnejlika. Stek lök och vitlök genomskinligt i olja. Ställ åt sidan. Stek fläskfilébitarna runtom. Ställ åt sidan. Stek paprika och jalapeños några minuter på medelvärme i stor gjutjärnsgryta. Lägg i kryddorna (kummin, kryddnejlika, kanel och muskotnöt) och stek vidare under omrörning i ytterligare någon minut. Lägg ner lök och kött i grytan och tillsätt vatten, kycklingfond, apelsinzest, tomat, russin, choklad och socker. Koka upp och sjud i fem minuter. Smaka av med tryffelsalt och svartpeppar. Sätt på lock och ställ in grytan i ugnen i ca 30 minuter. Strö över färsk koriander. Servera med ris, fruktsalsa och tortillas.

Inga kommentarer: