Anpassad sökning

lördag, mars 20, 2010

2005 Isabel Pinot Noir

2005 Isabel Pinot Noir

Jag är svag för vin från Isabel Estate i Wairau Valley, Marlborough på Nya Zeelands sydö. Min allra bästa Sauvignon Blanc någonsin har kommit därifrån! Den Pinot Gris vi drack på Yauatcha i London var mycket trevlig till den kryddiga maten och Isabels Pinot Noir har vi provat i olika årgångar och gillat.

I dag tänkte vi laga japanskinfluerad mat och plockar då fram en Pinot från 2005 som i slutet av 2007 fanns som tillfällig nyhet på Sb och då kostade 249 kr.

Isabel startades 1982 av flygkaptenen Michael Tiller med fru Robyn och fram till 1994 då Isabel började producera sitt eget vin, sålde man druvor till vinhus runt om i Marlborough. I dag gör man förutom Pinot Noir och ovan nämnda Sauvignon Blanc och Pinot Gris även Riesling, Chardonnay och goda år även en söt Sauvignon Blanc.

2005 Pinot Noir har en något återhållen doft men här finns körsbär, jordgubbar och blåbär tillsammans med gräs, lagerblad, något animaliskt och aningen vanilj.

Smaken är frisk och mjuk med jordgubbar, hallon och körsbär. Vinet har fortfarande en del tannintorrhet och en hyfsat lång eftersmak som är ganska kärv. Denna kärvhet minskar dock efterhand som vinet får luft.

2005 Isabel Pinot Noir är inte riktigt så bra som jag hoppats och det finns bättre NZ-Pinot Noir till ett lägre pris. Dock funkar det förträffligt till vår strimlade teriyakibiff med grillade ananasringar.


Teriyakibiff

2 pers

2 biffar, a 100 g t ex av entrecôte
2 dl ananasjuice
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl mörk soya
1/2 dl brunt farinsocker
1 tsk chili flakes
olja
salt peppar
1 msk Maizena

Frys biffarna i ca 30 min och skiva dem därefter tunt. Rör ihop ananasjuice, ingefära, vitlök, soya, farinsocker och chili till en marinad. Marinera biffstrimlorna i några timmar. Låt dem rinna av i sil men spara marinaden och gör sås av den. Stek biffstrimlorna någon minut i olja. Koka upp marinaden och red med Maizena utrört i lite vatten. Rör i redningen i marinaden och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera biffen med såsen, grillad ananas, ris och någon grönsak.

Inga kommentarer: