Anpassad sökning

lördag, februari 20, 2010

2004 Vina Robles Signature


I dag blir det lite "man tager vad man haver"-stil på maten som ändå blir mycket god men inte någon perfekt kombination med det bästa vin vi hittills provat från Vina Robles. I sammanhanget måste det tilläggas att våra tidigare efterenheter inskränker sig till 2005 Syrée och 2005 Petite Sirah Jardine.

Vinet är initialt ganska knutet och behöver några timmar i karaff för att öppna upp med en doft av plommon, björnbär och blåbär. Här finns också choklad, peppar, hö, vanilj och ek. Vinet har legat 18 månader på franska fat. 40% var nya.

Druvorna i Signature består av 72% Petit Verdot från Vina Robles egna vingård Huerhuero och 28% Syrah från Ryan Road Vineyard i östra Paso Robles. Totalt tillverkades 695 lådor av detta vin som för tillfället reas ut på Sb.

Smaken är fruktig med diverse solmogna skogsbär, främst björnbär men även en kryddig, grön ton och choklad. Här finns runda tanniner och en lång eftersmak.

Ett mycket gott vin och den ovanliga druvblandningen gör att det inte liknar någonting jag hittills smakat.

Vina Robles som startades 1996 av schweizaren Hans Nef, ligger i Paso Robles, San Louis Obisbo County som i sin tur ligger ungefär mitt emellan Los Angeles och San Fransisco. Även vinmakaren Matthias Gubler som gjorde sitt första Vina Robles-vin 1999 är schweizare. Vina Robles odlar och gör vin på både Bordeaux- och Rhonedruvor.

Maten då? Jo, det blev burgare på surdegsbröd med gorgonzolasås och givetvis lite nyfriterade strips. Jättegott men som sagt, ingen bra kombo med vinet som förlorade en del av sin fruktighet och plötsligt smakade alldeles för europeiskt.

PS. Smakabra har också provat.


Gorgonzolasås

2 pers

1 dl grädde
1 dl vatten
1 msk viltfond
60 g gorgonzola
1 msk (knappt) idealvetemjöl
1 liten morot, skuren i fina julienne-strimlor
4 cm purjolök, skuren i fina julienne-strimlor
vitpeppar
ev salt

Blanda vätskorna i en kastrull och vispa ner mjöl. Klicka i osten och koka upp. Tillsätt grönsaksstrimlorna och koka i ett par minuter. Smaka av med vitpeppar och ev salt.

2 kommentarer:

Micke sa...

Hej Johan
Jag provade detta vin vid årsskiftet. Jag blev inte jätteimponerad tyvärr. Lite för eldigt och en saknad av det där lilla extra som får mig och falla. Men som sagt också ett mycket gott vin såklart.
VH

johan p sa...

Hej Micke,

Jag var förvarnad för eldigheten och höll speciell utkik efter denna men varken Jen eller jag hittade något mer än än den lilla kryddiga tonen som jag skrev om. Tror inte att det var resultat av alkoholen men omöjligt är det såklart inte.

/Johan