Anpassad sökning

lördag, februari 06, 2010

2002 Far Niente Cabernet Sauvignon Estate Bottled

2002 Far Niente Cabernet Sauvignon Estate Bottled

Torsdagspizza med chorizo, soltorkade tomater och champinjoner på den röda, kokt skinka och rostad paprika på den gröna (broccolipesto som bas istället för tomatsås). Till detta en fantastisk cab från Oakville, Napa Valley inköpt på Sb för ungefär ett år sedan. Kostade då 760 kr.

Far Niente gör egentligen bara två viner. Den är ena en Chardonnay och den andra denna Cabernet Sauvignon-blend där druvinnehållet varierar lite från år till år. 2002 var fördelningen 90% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Merlot och 2% Petit Verdot.

Far Niente startades i slutet av 1800-talet men egendomen övergavs under förbudstiden. 1979 köpte Gil Nickel vineriet med tillhörande vingård och startade ett omfattande renoveringsarbete. I dag tillhör Far Niente ett av de stora namnen i Napa och familjen Nickel ligger också bakom vinmärken som Nickel and Nickel som specialiserat sig på "Single Vineyard Wines", Dolce som bara gör sött vin och EnRoute som endast ägnar sig åt Pinot Noir. Kategoriseparering!

Vi ger vinet luft i några timmar och doften som sedan möter oss kan man närmast beskriva som ...maffig! Här finns både svarta vinbär, solmogna björnbär och några plommon. Tillsammans med en aning lakrits och piptobak är det mycket läckert.

Vinet är ganska mjukt men har både ryggrad och karraktär. I smaken finns alla bären och frukterna självklart kvar från doften. Vi hittar också salmiak och choklad. Eftersmaken är härligt lååång.

3 kommentarer:

Eva sa...

Jag är tillbaka till min årliga diskussion med mig själv: är det den 3:dje eller den 11:te? En 760 kronors vinflaska den 4:de får mig att tveka i min övertygelse om att det är den 11:te. Hjälp mig!

johan p sa...

3

Eva sa...

Ajajajajaj!!! Sätt på Skype!