Anpassad sökning

lördag, februari 21, 2009

2007 St Urbans-Hof Wiltinger Riesling Kabinett Feinherb

2007 St Urbans-Hof Wiltinger Riesling Kabinett Feinherb

Veckopendlaren Jacob stannar i Stockholm över helgen, köper mat och kommer hem till oss och lagar den. Perfekt! Jacob gillar att laga mat med asiatiska smaker och är dessutom mycket duktig på det. I dag blir det uerfilé som penslats med tjock misosoppa och en puré med bland annat kålrot en het fruktig sås på litchi, persika och habanero. Behöver jag säga att Jen och jag tömde kastruller och karotter…

Till detta satsar vi på en 2007 Wiltinger Riesling Kabinett Feinherb från St Urbans-Hof i Mosel. Feinherb innebär att restsockerhalten gör att vinet hamnar någonstans mitt emellan torr och halvtorr. Sb uppger i detta fallet 25 gram/liter. Det visar sig vara mitt i prick till maten som innehåller både syra, sötma och hetta.

Gröna äpple dominerar doften men i mindre mängder finns här också melon, citron och päron. De sistnämnda tycks bli fler efterhand som temperaturen i vinet stiger. Vid sidan av frukterna hittar vi också mineral och burkchampinjoner. Smaken är mer endimensionell än doften och även här dominerar friska gröna äpplen. Citronen hittar tillbaka in i bilden liksom mineralen.

Sammantaget ett friskt, fruktigt och gott men något endimensionellt vin som passar mycket bra till rätter med lite hetta då man inte vill sträcka sig hela vägen till ett halvsött vin och inte har någon lämplig Spätlese som fått ligga till sig i källaren.

Inga kommentarer: