Anpassad sökning

onsdag, februari 18, 2009

2007 Bridgeview Vineyards and Winery Pinot Gris Blue Moon

2007 Bridgeview Vineyards and Winery Pinot Gris Blue Moon

Bridgeview Vineyards and Winery som drivs Lelo och Bob Kerivan ligger i Illinois Valley i södra Oregon, precis norr om gränsen mot Kalifornien. Paret Kerivan flyttade hit i slutet på 1970-talet och Lelo som växt upp i Tyskland startade druvodling och vintillverkning på hobbynivå.

1986 hade hobbyn växt och företaget Bridgeview Vineyards and Winery grundades. Redan från starten satsade man på Pinot Gris vid sid av Chardonnay, Pinot Noir, Riesling och Gewürztraminer. I dag har företaget blivit ett av de största vinerierna i Oregon med en kapacitet på över 100 000 lådor om året och man har valt att satsa på viner i de litet billigare segmentet.

2007 Bridgeview Vineyards and Winery Pinot Gris Blue Moon kom som nyhet 1 februari och Sb köpte in 1200 flaskor. Vi dricker vinet till en fruktig kycklingrätt med chilihetta och det blir en riktigt bra kombination med den heta fruktiga maten och det sötfruktiga torra vinet.

Det första som slår oss när vi doftar på vinet är smörkola men snart dyker det också upp mineral, persika och vanilj (trots att vinet inte varit i närheten av fat). När vinet fått luft i någon halvtimme hittar vi också artficiell smultrondoft, amaretto och någon rotfrukt som vi inte närmare kan namne.

Smaken domineras av citrus men här finns också honung och persika. Jag är till en början orolig att restsötman inte ska räcka till för de fruktiga och heta smakerna i maten men det visar sig fungera helt OK.

Kanske inte riktigt den allra bästa Pinot Gris vi druckit men ett habilt vin som överraskar positivt. Varför tillägsnamnet Blue Moon tagits bort från etiketterna vet vi dock inte men vi är överrens om att det är ganska fult och ser billigt ut med den blå flaskan.

Pinot Gris/Grigio har blivit en ny favort hos Jen och mig och vi drack en del under vår resa i Kalifornien t ex på Go Fish i St. Helena, Napa Valley och på Yank Sing i San Francisco.

Båda två väldigt intressanta och bra restauranger med mer eller mindre asiatisk touch. Den senare genom sin sushi- och sake-bar men man serverar också ”vanliga” fiskrätter. Jag åt spättafileér med jordärtskockpure och brynt smör med pinjenötter och kapris. Jen valde Ken’s Special, en inside out makirulle med räktempura, avokado och spicy tuna. Jag smakade givetvis och den var underbart god. Ken som namngivit rätten är sushimästaren Ken Tominaga som varit med och byggt upp sushibaren.

Yank Sing i San Franciscos Financial District är helt igenom asiatisk med sina läckra dumplings av olika slag. På båda restaurangerna hade det varit lämpligare att vara ett sällskap på fyra som delade på rätterna eftersom så mycket ser sååå gott ut.


Kyckling med papaya BBQ-sås

4 pers

Marinad

1 dl kokosnötkräm (det krämiga som lägger sig i toppen av burken)
kärnor från 1 stor papaya
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk ingefära, hackad
1 lime, skal och saft
1 citron, skal och saft
2 msk korianderstälkar
4 kycklingfiléer

Blanda alla ingredienser utom kyckling i en skål. Lägg i kycklingfileerna och marinera i 1-24 timmar.


Papaya BBQ-sås

1 msk olja
1 gul lök, hackad
2 dl socker
1 Scotch bonnet-chili
2 lime, skal och saft
1 citron, skal och saft
2,5 dl vatten
1 dl risvinsvinäger
1 l papaya, skuren I grova tärningar
salt

Mjuka upp löken i oljan utan att den tar färg. Häll i sockret och låt det smälta. Lägg i lime och citronzest, chili, vatten och vinäger. Koka upp. Lägg i papaya och koka upp igen. Sjud i 15 minuter. Passera i blender och smaka av med salt.


Kryddiga cashewnötter

1 msk smör
1 dl osaltade cashewnötter
1 krm paprikapulver
1 krm salt

Smält smöret i en stekpanna på mediumvärme och stek cashewnötterna tills de blir gyllenbruna. Ta bort stekjärnet från plattan och rör i salt och paprika. Hälften av nötterna ska användas på kycklingen och andra hälften strös över sallad som serveras vid sidan om.


Kycklingen

olja
1 dl papaya BBQ-sås
½ dl Kryddiga cashewnötter, grovhackade
hackade korianderblad

Sätt ugnen på 200°. Ta kycklingfilerna ur marinaden och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla på rikligt med papaya BBQ-sås. Och pensla då och då tills fileerna är klara. Stek i ugnet tills fileérna får en innertemperatur på 70° C. Strö över cashew och koriander. Servera med ris och sallad. Strö resterande cashewnötter på salladen.

Receptet kommer från Food Network Canada.

7 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Det här ser ju ut som en ur 6xLiebfraumilch man kan köpa i Helsingör! Otroligt ful etikett. Tur innehållet inte var på samma nivå :-)

Ses på lördag!

johan p sa...

Ful etikett, ful flaska och t o m ful violett syntetkork. Tur att innehållet var bättre.

Ser fram emot lördag. Ska bli spännande med Portugal. Mina enda erfarenheter är från sent 80-tal och handlar uteslutande om Matteus…

Niklas Jörgensen sa...

Jag lovar, ingen Mateus!

johan p sa...

...och jag som hade hoppats så...

Niklas Jörgensen sa...

Ok då, gör en omrockad. det blir en vertikal av 12 olika Mateus Rosé...

johan p sa...

strålande!
du har specialimporterat förstår jag eftersom nollorna på sb tagit bort den ur sortimentet?

Niklas Jörgensen sa...

SB förstår sig inte på kvalitet ;-)