Anpassad sökning

onsdag, januari 14, 2009

2006 Barone Ricasoli Campo Ceni

I dag blir det enkel och klassisk italiensk mat och enkelt, billigt men välgjort vin från pålitliga Barone Ricasoli. Vinet är gjort till hundra procent på Sangiovese och har lagrats på franska ekfat i tio månader. Till maten dricker vi vinet extra kylt.

Vinet från Toscana har en kryddig doft med körsbär, viol, lagerblad och timjan. Efter någon timme hittar vi också Generalsnus och en ton av blod och järn. Vinet är aningen syrligt och har en ganska liten andel saftiga tanniner. Också smaken är aningen kryddig och svarta vinbär och björnbär dominerar. För priset ett strålande köp!

Pasta Carbonara finns det massor av varianter på. Ibland ser man att vitt vin står med bland ingredienserna men det har inte jag i min. Däremot använder jag grädde och det finns inte med i italienska originalrecept. Fläsket i en Carbonara ska ursprungligen vara guanciale eller pancietta. I dag är vårt kött dock tysk schwazvälder-skinka som lufttorkats och sedan kallröks med granspån som blandats med färska granbarr.


Pasta Carbonara

4 pers

300 g spagetti
150-200 g schwazvälder-skinka eller liknande, strimlad
4 äggulor
½ dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta, finriven
3 dl parmesan, riven
svartpeppar, grovkrossad
salt och

Blanda äggulor, grädde, salt, vitlök och det mesta av parmesanosten i en liten skål. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastan. Stek skinkan och låt den rinna av på hushållspapper. Blanda ner äggblandningen och skinkan i den färdigkokta pastan. Lägg upp på tallrikar och strö rikligt med svartpeppar över.

Servera med resten av parmesanosten, hackad persilja och bröd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ricasoli är precis som du säger en pålitlig producent. Jag har bara goda minnen från denna producent.
Tyvärr så blir dom inte lagrade hos mig men det borde provas. Jag har aldrig druckit en gammal Ricasoli ur hans budgetsortiment.
Har du?. Det är lite märkligt hur min hjärna fungerar (eller inte fungerar). Billigare viner trots att dom har lagrinspotential åker ner i strupen medans mina dyrare italien viner fortfarande ligger och puttrar i källaren. Borde fundera mer över detta. Din Carbonara med vitlök var en nyhet.
Frun har bott i Italien i drygt 1 år och någon vitlök har jag aldrig stoppat i. Jag skall prova. Tack för tipset. Carbonara är annars en höjdare(glöm kolesterol varningen och viktväktare) och jag kan tänka mig att vinet gjorde det hela till en riktigt bra upplevelse.

johan p sa...

Hej,

Nej, jag har aldrig lagrat någon Ricasoli. Min hjärna verkar fungera ungefär som din men kanske är det dags för förändring. Det hade varit intressant att lägga undan några flaskor Campo Ceni i något eller några år.

Carbonara är en typisk rätt som jag tycker är jättegod (och som smakar mer än arbetsinsatsen) men som jag med jämna mellanrum glömmer bort helt och därför blir det ibland flera år mellan gångerna.

Kolesterolvarningar och viktväktare har jag aldrig förstått mig på ;-)

Anonym sa...

Jaha du tänker som jag, hoppas inte alla tänker som vi för då får vi aldrig veta. Nej jag har tänkt skärpa mig och lägga ner lite budgetviner i källaren. Som det ser ut nu är det mest Bordå/Rhone på längden och på tvären med inslag av vita viner från La France och Tyskland. Jo jag kom jag på vissa Aussie viner liggandes.

Niklas J sa...

Johan, du har mail i din cart....