Anpassad sökning

söndag, januari 04, 2009

2006 Cline Cellars Zinfandel Live Oak Vineyard

Cline Zinfandel Live Oak från Contra Costa County ingår i Clines Single Vineyard Series. Vingården Live Oak ligger ungefär 6 mil nordöst om San Fancisco och jorden består till stor del av sand. Vinstockarna får klara sig utan hjälp av spaljéer (head-pruned) och vattnas inte. De utsätts för mycket sol men kyls av kall luft som strömmar ner från Sacramento via San Joaquin River.

Middag blir i dag en meat loaf som vi plockar ur frysen (vi måste göra plats till lite mat vi tagit med oss hem från Skåne) och till den cremed corn, karamelliserad lök och bröd (recept nedan och i listan till höger). Riktig comfort food och efter en titt i källaren bestämmer vi oss för att en zin nog är bästa alternativet till denna mat. 2006 Cline Cellars Zinfandel Live Oak Vineyard hade jag tänkt låta ligga åtminstone något år till men chansar på att den med lite luftning ska vara OK. Det visar sig att Jen tycker att den är jättegod men själv är jag mer tveksam. Vinets ungdom är dock inte det enda som stör mig.

Vinet har en mycket trevlig doft med en hel del eukalyptus, mörka bär i form av vinbär, björnbär och körsbär men här finns också torkade örtkrddor, trä, vanilj, russin och torkade tranbär. Körsbären återkommer i smaken tillsammans med blåbär och plommon, både färska och torkade. Vinet innehåller lite dammiga tanniner och har hög syra. I dag är denna alltför hög för mig och är tyvärr är vinet ganska glest i smaken.

Dag två har de mörka bären i doft och smak mörknat ytterligare något och en ton av körsbärslikör har tagit plats på scenen. Efter denna tid märks också den höga alkoholhalten på 15,5% vilket den inte alls gjorde efter ett par timmars luftning första dagen.


Creamed Corn

2 port

1 stor burk majskorn (340 g)
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
200 g riven cheddar
salt
svartpeppar

Koka majsen i grädde och mjölk i ca 5 minuter. Blanda Maizena med lite mjölk och rör ner denna i majsen. Koka i någon minut till. Rör ner ost och smaksätt med salt och peppar.

Inga kommentarer: