Anpassad sökning

söndag, januari 25, 2009

2005 Ravenswood Zinfandel Teldeschi

Fajitas kom vi fram till att vi skulle äta på lördagskvällen och vi åkte under dagen runt och letade efter serrano-chilis, en chilisort som lämpar sig bra i salsor och guacamole men utan att lyckas. Istället fick det bli vanliga gula spanska och resultatet blev trots allt ganska bra. Våra majs-torrtillas fylldes med strimlad lövbiff marinerad i limejuice, stekt lök och paprika, South of the Border Guacamole (gucamole med lite chillihetta), Pico de Gallo-salsa, en tomatsauce och givetvis riven cheddar och inlagda jalapenos. Ska det vara vin till sådan mat tror jag inte det finns något som slår Zinfandel och dagens Ravenswood som jag uppfattar som mer rustik än elegant gör jobbet med bravur.

I våras drack jag en annan av Ravenswoods 2005:or. Då från vingården Belloni och den var OK men glänste kanske inte. Dagens vin kommer från Teldeschi Vineyards i Dry Creek Valley. Ravenswoods vinmakare Joel Peterson menar att den bästa frukten kommer just därifrån. Ravenswood tillverkade 3600 lådor av vinet som är en blend med 78% Zinfandel, 17% Petite Sirah och 5% Carignan.

Vinet har doft av röda bär, körsbärspraliner, nybakat bröd, och vanilj. Med lite luft kommer också choklad och jordgubbsbugg fram.

Smaken är fruktig och även här hittar vi körsbär och choklad men också toner av körsbärslikör. Vinet är mjukt men har en del dammiga tanniner och ganska hög syra som kommer fram mer dag två. När vinet efter ett tag kommer upp i rumstemperatur blir alkoholhettan alltför påtaglig men innan dess ger alkoholhalten på 15,5% endast sig tillkänna genom en behaglig pepprighet. Fatlagringen visar sig genom den tidigare nämnda vaniljen men känns inte alls påträngande.

Ett bra vin precis som jag tyckte om Belloni i våras men liksom den till ett ganska häftigt pris. Teldeschi avgår dock solklart med segern.


Pico de Gallo

4 pers

Hemligheten med en Pico de Gallo är att allt ska vara i mycket små tärningar förutom chili och vitlök som ska vara mycket, mycket finhackade.

2 tomater, urkärnade och hackade
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl gurka, urkärnad och hackad
5 rädisor, hackade
2 msk hackad koriander
1,5 gul spansk peppar, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
1 msk limejuice
salt och svartpeppar

Blanda allt och pressa limejuice över. Smaksätt ev med salt och svartpeppar. Låt salsan stå i kylskåp i någon timme eller gärna över natten.

South of the Border Guacamole

4 pers

4-5 avokados
1 dl hackad silverlök
1 gul spansk peppar, finhackad
½ dl koriander, hackad
Salt
2 msk limejuice
1dl tomat, urkärnad och finhackad

Dela avokadosarna och ta ur kärnan. Tag med en sked och gröp ur fruktköttet. Lägg i en skål och mosa med t ex ballongvisp. Lägg i övriga ingredienser och blanda.


Mexikansk marinad till strimlad lövbiff

Till 4-5 lövbiffar

1 lime, pressad
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk spiskummin
½ gul spansk peppar, finhackad
½ dl koriander, finhackad

Blanda ingredienserna och häll over den strimlade lövbiffen. Blanda och låt stå i ca en timme.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter gott. Tidage var jag inte så förtjust i Zin men provade Ridge G. från 1993 för ett tag sedan, mycket bra så jag har ändrat mig. Flaskan provades blint och jag gissade ej Zin. Men det är nog så att jag fördrar Zin när dom har några år på nacken och jag har lite svårt för dom när alkoholhalten är för stor./Höganäs

johan p sa...

En kommande zin som ska vara väldigt bra är 2007 Segesio Zinfandel Sonoma County. Den har fått strålande recensioner. Dyker förhoppningsvis upp på Sb under våren.

Anonym sa...

Tack för tipset, kul att du gillade
Alsace upplägget. Dessutom tycker jag om att du lägger ut diverse recept. Jag är som du mycket intesserad av mat och jag lär mig konstant, trots kockutbildning och ett par år i branschen. Idag jobbar jag med helt andra saker men matintresset finns kvar./Höganäs.

Niklas Jörgensen sa...

Tack för Pico de Gallo-receptet Johan! En personlig favorit och ska definitivt testas!