Anpassad sökning

söndag, september 07, 2008

2006 Seresin Estate Leah Pinot Noir

Eftersom jag räknar mig som positivist är ovetenskapligt hokus pokus inte något som jag vill stödja med mina pengar. Ibland blir det dock fel då jag inte kollar upp saker och ting i förväg. Så blev det när jag besökte Sb i samband med septembers nyhetssläpp. Jag hade nämligen ingen aning om att Seresins Estate manager Colin Ross tillhör de allra galnaste biodynamikerna vilket hade diskvalificerat dem i min bok och jag hade istället lagt mina stålar på t ex likaledes Nya Zeeländska Isabel eller Argyle från Oregon, två viner som jag valde bort.

Leah Pinot Noir är dock bra men når inte riktigt upp till den nivå som fredagens Calera gjorde även om vinerna är ganska lika i doft och smak. Det mest slående med Calera – att det amerikanska vinet var så elegant och välbalanserat, kanske inte helt saknas men ligger på en betydligt lägre nivå hos Leah.

Doften i vinet domineras av jordgubbar och körsbär och fatkaraktären är om än inte påtaglig så definitivt närvarande. I munnen är vinet aningen syrligt. Samma saker som i doften återkommer i smaken tillsammans med lite gräs och örtkryddor. Som sagt, ett helt OK vin som kanske inte riktigt kommer till sin rätt i dag utan skulle vinna på något eller några år i källaren.

Dagens mat fungerar väldigt bra ihop med vinet. Jag vet inte om man ska kalla det för ragu (bestämmer mig tillslut för ”panna”) men är i alla fall något åt det hållet.


Fläskfilé och lammkorvspanna med kantareller

5 pers

1 gul lök
400 g fläskfile
2 lammkorvar
250 g kantareller
25 körsbärstomater
2 dl vitt torrt vin
olivolja
smör
salt och peppar
½ msk balsamvinäger
hackad persilja

Hacka löken och fräs den i olja i en stekpanna. Tillsätt fläskfilémedaljonger, salta och peppra. Bryn i några minuter och tillsätt sedan korven, skuren i slantar och fortsätt bryna ett litet slag. Tillsätt vinet och koka tills det avdunstat. Tillsätt svampen och lite smör. Stek i några minuter och skvätt sedan över balsamvinäger. Halvera tomaterna. Lägg dem i pannan. Strö över hackad persilja. Servera med ris och en grönsallad

8 kommentarer:

Eva sa...

Hallå honey! 32 dl vitt torrt vin? Det tror jag inte på.

johan p sa...

haha! bra att du är uppmärksamm. 2 dl ska det vara och jag har ändrat nu.

Niklas J sa...

Hehe..skönt! Avgörande med en deciliter hit eller dit! Låter nästan som receptet som krävde 20 teskedar muskotnöt och hon som gjorde kakan skickade hela sällskapet till akuten! Tidningen som missade 2 tsk tyckte det var så orimligt någon skulle laga utan att fatta misstanke :-)

johan p sa...

Visst är det typiskt att vissa alltid ska leta efter fel!

Eva sa...

Jag är faktiskt på smällen men kan laga mat med 2 dl vin i, vid 32 dl måste jag dock börja byta recept!

johan p sa...

Om inte annat så blir det ganska jobbigt att kånka hem matlagningsvinet...

Niklas J sa...

Inte då, 32 dl kan du få i en snygg och smidig förpackning - med handtag dessutom!

johan p sa...

tänkte inte på det...