Anpassad sökning

lördag, september 27, 2008

2006 Domaine Yves Cuilleron St. Joseph St. Pierre

2006 Domaine Yves Cuilleron St. Joseph St. Pierre är gjort på ännu en druva som vi har begränsad erfarenhet av. På senare år är det faktiskt bara vin från Australien som vi druckit och som innehållit Viognier. I dag är vi dock på druvans hemmaplan i norra Rhône, närmare bestämt i St. Joseph och hos en av de stora; Yves Cuilleron.

Vinet doftar alldeles fantastiskt! Det är blommigt och fram träder en hel skål med gula och gröna äpplen, en hel del mineral och…rosa bugg! Smaken är innehållsrik men övertygar inte på samma sätt som doften. Också här är det klart blommigt och gula äpplen återkommer men det finns också vaxat citronskal och en antydan av fläder. Vinet har en ganska oljig känsla i munnen. Det är aningen tunt i början men har lång eftersmak och i denna framträder en klart urskiljbar smak av kåda.

På egen hand blir inte 2006 Domaine Yves Cuilleron St. Joseph St. Pierre någon favorit men med dagens mat blir det succé.

För att matcha vinet lagar vi en fiskrätt med bergtungafiléer som steks i ugnen under ett täcke av grönkålspesto. På denna strör vi sedan stekta små fläsktärningar och till det hela serverar vi ett potatismos smaksatt med riven Västerbottenost. Det blir mycket lyckat och matchningen sitter som en fläskläpp!


Grönkålspesto

100 g färsk grönkål, utan stjälkar
1 dl mandel
½ rödlök, hackad
1 dl riven lagrad ost
1 1/2 dl rapsolja
salt
vitpeppar

Skär grönkålen i strimlor. Förväll den i lättsaltat vatten. Rosta mandeln och hacka den. Mixa grönkål, mandel, rödlök och ost. Tillsätt rapsolja. Smaka av med salt och peppar.

Peston hade såklart även fungerat utmärkt till pasta.

1 kommentar:

ingela.svanstrom sa...

Det där låter gott, måste provas!