Anpassad sökning

söndag, september 28, 2008

2006 Pax Syrah Sonoma Hillsides Russian River Valley

2006 Pax Syrah Sonoma Hillsides Russian River Valley

Pax viner har jag varit nyfiken på länge men inte haft möjlighet att prova förrän nu när Vinovativa litegrann i hemlighet släppte några lådor 2006 Syrah Sonoma Hillsides. Syrah är den druva som Pax specialiserat sig på men man gör numera också vin på andra druvor. 2006 blev det vid sidan av 14 olika Syrah; en rosé, en blend på Marsanne/Viognier och en på Marsanne/Rousanne/Viognier

Egentligen gör Pax endast vingårdsbetecknade viner men det händer att man nedgraderar en vingård och släpper vinet ändå, dock utan att tala om exakt var det kommer från. Så var alltså fallet 2006. Om jag förstått saker och ting rätt har Pax släppt deklassificerad Syrah 2000, 2002, 2003 och 2004 och inte endast 2002 som Vinovativa hävdar. Med största sannolikhet kommer druvorna i 2006:an från vingården Lauterbach Hill även om det inte går att få bekräftat.

Vinet har fantastisk mörk doft med stalltoner och mörka bär, främst björnbär men även svarta vinbär, inlagda körsbär och lite hallon. Läder, svartpeppar och örter dyker också upp. Fruktigheten kommer igen i smaken, främst representerade av körsbär men det som kanske främst kännetecknar vinet är elegans. Det här är supergott! Vinet är fullt drickbart redan nu men behöver några timmars luft för att öppna upp. Tanninerna är ganska mjuka och eftersmaken medellång.

Till denna Syrah gör vi en älgstek och till den potatis stekt i ankfett, syltade kryddiga trattkantareller, körsbärssås och brysselkål - förvällda och stekta med en aning sötma från sirap. Recepten på sås och kantarellerna finns i receptlistan till höger men jag experimenterar lite med kryddlagen till svampen och minskar antalet kanelstänger med en och lägger till lite muskotblomma, kanske 2 gram. Recept på älgstek och brysselkål finns nedan.

Det blev jättegott! En värdig söndagsmiddag och Pax Syrah mycket gott att dricka till denna vinvänliga mat. Till och med lille Bruno gillade det (Maten alltså. Vinet fick han inte prova).


Älgstek

4-5 pers

1 kg älgstek
salt
vitpeppar
smör

Bryn köttet i smör i en panna med hög värme. Krydda med salt och peppar. Svep in steken i smörpapper. Sätt termometer i steken och stek i ugn på 100° tills temperaturen i steken når 60-70°.


Sirapstekt brysselkål

4 pers

800 g brysselkål
2 msk smör
½ dl ljus sirap
ev salt och svartpeppar

Förväll brysselkålen några minuter i saltat vatten. Saltet hjälper till att bevara det gröna. Ta gärna bort salt när du kokar grönsaker men inte om de är gröna. Låt dem rinna av i durkslag så att de blir ordentligt torra och nerkylda. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brysselkålen på medelvärme tills de blir lagom mjuka. Tillsätt ljus sirap och fortsätt steka någon minut. Krydda eventuellt med salt och nymald svartpeppar.

Inga kommentarer: