Anpassad sökning

onsdag, september 17, 2008

2006 Concannon Pinot Gris Limited Release


Några mil öster om San Francisco ligger Livermore och mer eller mindre mitt i denna lilla stad med strax över 80 000 invånare där gatorna heter sådant som Sherry Way, Riesling Circle och Chablis Way har Concannon sitt högkvarter. Concannon startades på 1880-talet av den irländske immigranten James Concannon. Förbudstiden klarades av genom att Concannon producerade och sålde nattvardsvin men företaget blev känt först på 1960-talet genom att vara det första vineriet som gjorde ett vin på uteslutande Petit Sirah. I dag ägs Concannon av The Wine Group, världens tredje största vinproducent.

2006 Concannon Pinot Gris Limited Release doftar honung, vita blommor, melon och ananas. Jen tycker att det närmast är övermogen sådan men där går jag bet. I munnen finns det ett drag av bitterhet i det ganska blommiga vinet och ungefär samma saker som i doften återkommer.

För att matcha denna amerikanska Pinot Gris gör vi en asieninspirerad räkrätt med både sötma från tropisk frukt och hetta från chili. En alldeles underbar kombination och klassiskt att matcha denna druva med lite sötstark asienmat. Till denna typ av rätter rekommenderar vi varmt 2006 Concannon Pinot Gris Limited Release.


Heta mangoräkor

4 pers

1 kg räkor
200-400 g fryst mango eller 1 färsk
1 röd chilifrukt, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
smör och olja
1 burk kokosmjölk
3 msk mango chutney
½ - 1 lime, pressad
1 knippe salladslök, ca 5 st
fisksås
ljus soyafärsk koriander


Skala räkorna. Om du använder färsk, mogen mango: skala och skär den i bitar. Mjuka upp chili och vitlök i lite olja. Tillsätt kokosmjölk,, mango chutney och lime. Låt koka ihop. Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Stek räkorna hastigt i smör och olja tillsammans med en nypa peperoncino och blanda i detta också. Smaksätt med fisksås och ljus soya. Strö över färsk koriander och servera med äggnudlar och och friterad/torkad lök .

Inga kommentarer: