4 pers
![]() |
Potatispuré och köttbullar med morötter, konjakslingon, pressgurka och sås gjord på kokosmjölk. |
![]() |
Potatispuré och köttbullar med morötter, konjakslingon, pressgurka och sås gjord på kokosmjölk. |
Krämig shrimp and grits med pancetta, paprika och stekt majs med vitlök. |
Tortelloni med svamp och stekta champinjoner. |
Första gången jag hörde talas om Pet Nat var när jag läste om Birichinos nya mousserande vin. Det var 2016. Ungefär samtidigt skulle Jen en sväng till New Yorks modevecka för att arbeta och jag bad henne kolla om hon kunde hitta en flaska och ta med sig hem. Men trots hjälp från en vän som då bodde i staden lyckades de inte hitta vinet. Personalen i butikerna ställde sig helt frågande när Pet Nat nämndes.
Sedan dess har intresset för detta sätt att göra mousserande vin exploderat och det är inte så vågat att påstå att det knappast finns någon vinbutik i NY som inte har flera varianter på sina hyllor.
Även på Sb drösslar det av Pet Nat även om det mesta är i beställnings- eller tillfälliga sortimentet. Men det var först tidigare i år 2021 som Birichinos variant hittade hit.
Det finns fortfarande en del ströflaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 249 och prisvärt kan man knappast kalla vinet. En hel del mousserande och champagne som presterar bättre går att köpa för ungefär samma peng eller mindre. Men Malvasia Bianca är en spännande druva och vackrare etikett har knappast något annat bubbel. Jag avråder definitivt ingen från att prova vinet.
I både doft och smak hittar vi en hel del fläder och äpple med låg syra. Här finns Fazer tutti frutti godis, aning kryddighet och vita vingummi. Smaken är något oren.
Vi dricker birichino Pétulant Naturel till smördegsbakelse. Vi börjar med att smeta Philadelphia på smördegen och strö lagrad riven ost över innan den åker in i ugnen på 200°. Efter cirka tio minuters gräddning lägger vi på löjrom, smetana, tunt skivad röd lök och dill. Efter fotografering och provsmakning ihop med vinet tar vi fram torkade blomblad och strör över. Det blir en fin brygga till det blommiga vinet.
![]() |
Smördegsbakelse med löjrom, smetana, röd lök och dill. |
1200 flaskor släpptes på Sb i augusti 2018 och kostade 265kr. Vinet fick kanske inte de allra bästa recensionerna men ni hade alla helt fel. Det smakar alldeles fantastiskt!
I doften finns smörkola, gula blommor, musselskal och mineral. Den friska smaken innehåller en hel del blandade citrusfrukter, ananas, mineral och mandel.
Vi dricker 2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills till torskrygg i hummersås med potatismos och några ångade gröna sparrisar. Så enkelt och såå gott!
![]() |
Torskrygg i hummersås med potatismos och sparris. |
För ganska så länge sedan ramlade jag över en artikel och ett intressant recept i Saveur, ett Bonnierägt amerikanskt webbmagasin med artiklar om mat, vin och resor. Riktigt bra faktiskt!
Receptet jag fastnade för gick ut på att lägga revben i saltlag i två dygn, sedan baka in i en "kryddpasta" och steka i ugn. Det lät helt perfekt till ett spännande vin jag hade i källaren men jag valde att istället för revben använda oxfilé och hoppade över saltlagen. Det blev hur som helst himla gott och funkade perfekt till vinet jag plockat fram från källaren. Jag hade höga förväntningar och de infriades varenda en.
![]() |
Grön-, svart- och rosépeppar tillsammans med koriander- och fänkålsfrö i i olivolja på ganska svag värme i en timme. |
![]() |
Oxfilé rullad i kryddorna och inlindad i plastfolie. |
![]() |
Färdigstekt oxfilé som behöver vila innan den skärs upp.Välkända vinmakareLamborn Family Vineyards gjorde sitt första vin 1982 och vinmakare var den i vinkretsar inte helt okände grannen Randy Dunn. En annan legendar vid namn Heidi Barret blev Lamborns vinmakare 1996 och är det än i dag. Heidi har gjort vin åt bland andra Screaming Eagle och Dalla Valle. |
![]() |
Hasselbacksgratäng |