Anpassad sökning

lördag, mars 19, 2022

2018 Calera Chardonnay Central Coast


2018 Calera Chardonnay Central Coast

Josh Jensen startade Calera 1975 i Hollister, en liten stad i San Benito County. 2017 såldes livsverket till Duckhorn Vineyards.  Vid försäljningen blev det bestämt att Josh Jensen skulle ta plats i Duckhorns styrelse och att han skulle fortsätta som konsult för Calera i fyra år. Vad som händer nu efter tiden har gått ut, är okänt för mig. 

Druvorna till vinet (100% Chardonnay) kommer från diverse vingårdar i Santa Maria Valley (39%),  San Benito County (34%), Monterey County (17%) och Arroyo Grande AVA (10%). Vinet har legat tio månader på 100% fransk ek, där 5% av faten var nya. I den rena doften finns det vanilj, päron, passionsfrukt och gräddkola. I smaken hittar vi både gröna och röda äpplen, mogen persika,  mineral och en aning fat.

Vi har provat varje årgång av detta vin i runt femton år. Kvaliteten är oftast väldigt hög i förhållande till priset men så bra som vår flaska 2018 var nu i mars 2022 har jag inte varit med om någon gång tidigare. Vinet kan faktiskt mäta sig med de allra dyraste vinerna på Chardonnay från Kalifornien. Riktigt så fina lovord har jag aldrig tidigare tagit till om Caleras bas-chardonnay. Just nu finns inte vinet på Sb men ny årgång lär släppas så småningom. 2018 kostade 239 kr när jag köpte vinet i april förra året.


Krämig shrimp and grits med pancetta, paprika och stekt majs med vitlök.

Inga kommentarer: