Bogle Vineyards i lantliga Clarksburg, precis utanför delstatens huvudstad Sacramento, drivs av de tre syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Bogle har flera egna vingårdar men köper också in druvor från kontakterade odlare i olika områden runt om i Kalifornien. Företaget är något av föregångare när det gäller miljömedveten hållbar odling och vinmakande. Den Chardonnay vi provat är "certifierat hållbar" av California Sustainable Winegrowing Alliance. Mer om detta i filmen nedan. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostrar 199 kr. Importeras av Divine.
Vinet doftar ananas, mango champinjon, vanilj och fat. Här finns också något som närmast kan liknas vid Ahlgrens bilar.
Jag har sett olika uppgifter på hur Bogle arbetat med fatlagring av detta vin. Både att 50% legat sex månader men även att 100% legat nio månader på fat. I båda fallen handlar det om nya amerikanska ekfat. Oavsett så har det satt tydliga spår, både i doft och smak.
Smaken domineras av tropiska frukter, päron och apelsin. Även här finns en dos vanilj och munkänslan är tjock och gräddig. På egen hand är detta inget som varken Jen eller jag går igång på men till dagens mat som består av fettuchine med gräddiga kantareller, blir det alldeles. alldeles fantastiskt!
Fettuccine med kantareller i grädde. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar