Anpassad sökning

lördag, oktober 05, 2019

2017 Birichino Scylla


Scylla är ett helt nytt vin från Birichino.  2017 var den allra första årgången och druvblandningen bestod av 62 % Carignane, 33 % Grenache och 5 % Mouvèdre. Druvorna kommer från olika vingårdar i Lodi och från gamla rankor. Carignane planterades cirka 1920 och genomsnittsåldern på Grenache och Mourverdre var 99 år. Vinet har legat på gamla, neutrala ekfat i 8 månader.

Scylla började säljas på Sb i mars i år och kostade 199 kr. Nu finns det endast några flaskor kvar ute i landet men jag hoppas att importören Handpicked snart ska ta in årgång 2018.


2017 Scylla har en bärig och något kryddig doft med jordgubbar, hallon, och blåbär tillsammans med svartpeppar och lagerblad. Vi hittar också lite viol. I smaken återkommer hallon och jordgubbar men här finns också vinbär, både röda och svarta. Vinet har ganska hög men mjuk syra och gott om tannindamm.

Ett mycket trevligt vi som jag önskar jag köpt några fler flaskor av. Funkade alldeles utmärkt till pasta med långsam köttfärssås.

Den bästa köttfärssåsen

4 pers

1 msk olivolja
1 msk smör
1 gul lök, finhackad
500 g malet oxkött
2 msk tomatpuré
2 medelstora morötter, finrivna
1/2 dl rött vin
400 g hela tomater av hög kvalité (jag föredrar pomodorino corbarino)
1 msk kalvfond
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
en nypa socker
salt och svartpeppar

Mjuka upp löken i smör och olja. Höj värmen och stek köttet. Lägg i lite kött åt gången (ungefär 1/4 brukar vara lagom) så att det inte släpper vätska och blir kokt. Rosta tomatpurén några minuter. Häll på vinet och låt det ånga bort. Blanda därefter ner morötterna. Tillsätt tomater, fond och kryddor. Koka under lock på låg värme i tre-fyra timmar.

Pasta och köttfärssås

Inga kommentarer: