Anpassad sökning

torsdag, oktober 31, 2019

2016 Wente Chardonnay Morning Fog


Detta är inte första gången vi dricker 2016 Chardonnay Morning Fog från familjeföretaget Wente Vineyards i Livermore Valley, strax sydost om San Francisco. Vi tycker det är ett ett riktigt trevligt, bra och billigt vin. Druvorna kommer från Wentes egna odlingar i Livermore Valley AVA (American Viticultural Area) som ingår i San Francisco Bay AVA och Central Coast AVA. Vid sidan av Chardonnay innehåller vinet också 2% Gewürztraminer.   50% av vinet har fermenterats i neutrala amerikanska ekfat och 50% i rostfria fat. Den del som jäste på ek och hälften av det som låg i rostfria fat, fick ligga kvar på jästfällningen i fem månader. Vinet finns just nu i 12 av Sb:s butiker och priset ligger på 145 kr.

Istället för att skriva något om familjen Wente lämnar jag över presentationen till denna promovideo på YouTube:



Jag hade med mig några flaskor 2016 Chardonnay när Jen och jag i somras besökte familjen i Skåne och det blev en liten provning av viner i lite olika prisklasser. Vi var sex som provade och jag minns tyvärr inte vilket vin som vann. Däremot vet jag att det var väldigt jämnt och att alla vinerna hamnade högst upp på någons lista. Vinerna vi provade var, förutom Wente Morning Fog också Fritz Chardonnay Russian River 349 kr och Shafer Chardonnay Red Shoulder Ranch 495 kr


Uppställning vid sommarens Chardonnayprovning hos familjen på Råå.

Nåväl, när det nyss var högaktuellt med gula kantareller gjorde vi en pasta där vi även slängde i lite salsiccia. Mycket bra mat till Chardonnay! Bland provningsnoterna denna gång står det bland annat att vinets doftar grapefrukt, pomelo, gråpäron och vingummi. Där finns även en ton av exotisk frukt. I den ganska friska smaken finns det ananas, päron, gula plommon och äpple. Vi hittar också något salt, även om vinet innehåller en del restsötma. Fatlagringen gör sig också påmind. Riktigt bra, speciellt med tanke på priset.

Kantarell- och salsicciapasta.

Inga kommentarer: