Anpassad sökning

lördag, oktober 26, 2019

2016 Richard Kershaw Wines Syrah Clonal Selection


Richard Kershaw är kocken från Sheffield som hamnade i Sydafrika 1999, där han lyckades bli Master of Wine. Landets första och fortfarande enda person som fått utmärkelsen. Sammanlagt i hela världen finns det i dag 390 personer som kvalificerat sig till att bli Master of Wine. Läs mer på institutets hemsida.

Richard Kershaw Wines startades 2012 i Elgin, Sydafrikas äppleträdgård, sydöst om Kapstaden och landets svalaste område att odla druvor i. Här gör Richard Kershaw fyra olika vinserier och just nu finns det sju viner från firman på Sb. Alla från Clonal- och Deconstructed serierna.

Det vin vi provat ingår i serien "Clonal Selection" där det även finns vin på Pinot Noir och Chardonnay. Produktionen är begränsad och av 2016  Syrah gjordes 9 300 flaskor. Vienerna importeras till Sverige av JPC Wines i Karlstad och priset för 2016 Syrah Clonal Selection ligger på 369 kr. I skrivande stund finns det fortfarande flaskor kvar i sex av Sb:s butiker. På Hansa i Malmö hela 36 stycken.

Vinet har en härlig, ganska elegant doft med mynta, aningen citrus, mörk choklad. körsbär och blåbär. I munnen känner vi en del finmalda tanniner och både röda och svarta bär finns i smaken. Mynta och choklad återkommer och vi hittar även plommon. Jag vet inte varför men jag får en 2016 Richard Kershaw Wines Syrah Clonal Selection ger mig en känsla av Italien. Något märkligt eftersom Italienska röda viner oftast inte är favoriter hos mig men Richard Kershaws Clonal Selection återvänder jag gärna till.

Vi drack vinet till "Smothered Pork Chops" – stekta fläskkotletter som fått sjuda i sås (men bytte ut kotletterna mot karré vilket nog inte var idealiskt...). Vår sås var en mjölkbaserad variant med örter och paprika. Till köttet serverade vi ris och stekt brysselkål.


Smothered Pork Chops (men vi använde karré).

Inga kommentarer: