Anpassad sökning

söndag, juni 03, 2018

2014 Shafer Vineyards Merlot

2014 Shafer Vineyards Merlot

Vi har druckit den trettioförsta och sista årgången Merlot från Shafer Vineyards. Från och med 2015 ersattes vinet av TD-9, döpt efter den traktormodell John Shafer lärde sig köra i början av 1970-talet.  16 mars i år, släpptes 240 flaskor 2015 TD-9 på Sb. Tyvärr missade jag att hålla mig framme och flaskorna i butiken på Norrlandagatan gick åt i ett nafs.

Tillbaka till 2014 Shafer Merlot som är gjord på 78% Merlot, 14% Malbec och 8% Cabernet Sauvignon. Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 75% var nya. Allt detta och en hel del ytterligare, har gett vinet doft av mörka körsbär, svarta vinbär, viol, peppar och blyerts. Faten är noterbara med en svagt rökig ton.

Mörka körsbär återkommer i smaken. Om det i doften dessutom handlade om mörka bär som svarta vinbär, är det nu betydligt rödare varianter som gäller. Även ett och annat björnbär har letat sig in i bilden och lite mjölkchoklad sätter guldkant på det hela.

Vi drack 2015 Shafer Merlot till ryggbiff, BBQ-sås gjord på stout (vi använde Black Chocolate Stout från Brooklyn Brewery)  ångad broccoli, grönsallad och bakad potatis. Det funkade finfint till det ganska fantastiska vinet!


Chocolate Stout BBQ-sås
2 dl chokladstout
1,5 dl ketchup
3 msk hackad ättiksgurka
2 msk rörsocker
1 msk honung
1/2 msk worcestershiresås
salt och peppar

Blanda allt och koka på svag värme under omrörning i ca 30 minuter. Originalreceptet kommer från Taste of the South
Ryggbiff, bakad potatis, sallad broccoli och Chocolate Stout BBQ-sås.

Inga kommentarer: