Anpassad sökning

tisdag, januari 02, 2018

2009 Revana Cabernet Sauvignon


Ett av våra nyårsviner var denna gång en riktigt häftig sak från Revana i St. Helena. Visst är 2009 fortfarande väldigt ungt för en Napa Valley Cabernet Sauvignon men jag tror inte att vinet kommer att bli bättre än det är just nu. Åtminstone inte om man ger det en dag i karaff.

Bakom Revana ligger Madaiah Revana, framgångsrik kardiolog från Huston som köpte mark i Napa Valley i slutet av 1990-talet. 2001 blev första årgången av Revana Cabernet Sauvignon och succén lät inte vänta på sig.

Årgång 2009 är en blend med 93% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc och 1%Petit Verdot. Vinmakare var superstjärnan Heidi Barrett – "The First Lady of Wine". Heidi slog igenom i början av 1990-talet med Screaming Eagle,  det mest mytomspunna av alla kultviner i Kalifornien. I dag har jobbet som vinmakare på Revana tagits över av den nästan lika hyllade Thomas Rivers Brown.   


Naturligtvis är Revana inte något billigt vin. Tvärtom kostar det en hel del. Men det kommer ändå inte ens i närheten av ovan nämnda Screaming Eagle. På nyårsafton och till en helstekt entrecôte med rödvinssås och en grönsallad, var vinet definitivt värt varenda en av de 1186 kronorna det kostade.

Revana 2009 doftar  björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär. Här finns också en parfymerad ton, mint, lakrits och cederträ. I munnen är vinet mjukt och påminner om Pucko. Här finns smak av björnbär, plommon och svarta vinbär tillsammans med choklad och lakrits. Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 20% var nya.

Revana finns i beställningssortimentet på Sb och importeras av Göteborgs Vinhus. Jag har läst lite olika uppgifter men 2009 gjordes 1800-1900 lådor av vinet.

Inga kommentarer: