Anpassad sökning

onsdag, januari 03, 2018

2014 Alban Vineyards Viognier Alban Estate Vineyard


Efter succén nyligen med fantastiska Alban Vineyards Patrina, ville vi dricka mer vin från John Alban och hans Alban Vineyards, ungefär halvvägs mellan Santa Maria och San Louis Obispo. Lyckligtvis fanns det fortfarande några Viognier kvar i Sb:s stora butik i Stockholm som sedan en tid tillbaka ligger i PK-huset,  Hamngatan/Norrlandsgatan.

Både 2014 Viognier och 2013 Patrina släpptes först på Sb:s webbplats men eftersom allt inte blev beställt flyttades resterande flaskor över till butik. I skrivande stund går det att handla Patrina (799 kr) i Stockholm, Täby och Uppsala. Av Viognier finns det endast ett fåtal buteljer kvar i PK-huset.

Alban gör två olika viner på Viognier. En med frukt från firmans vingårdar och en där de egna druvorna är blandade med ungefär 25% som är inköpta från andra odlare i Central Coast. Johan Lidby importerar och den variant som finns på Sb är, precis som namnet antyder, enbart gjord på Albans egenodlade druvor.

För något år sedan beställde jag en tidigare årgång av Alban Viognier men råkade då ut för en korkskadad flaska. Denna gång var allt tip top men jag blev inte särskilt imponerad av vinet. Visst, det fungerade perfekt till bröd med kyckling i majonnäs, men på egen hand och med tanke på priset (799 kr) var vinet inte lika uppseendeväckande fantastiskt som 2013 Patrina.

Elisabeth II

Coronation chicken skapades av Constance Spry och Rosemary Hume, båda från kockskolan Le Cordon Bleu i London, till banketten vid kröningen av Elizabeth II i juni 1953. Rätten har efter det levt vidare ända in i våra dagar trots den i dag något otrendiga blandningen av majonnäs, frukt, kyckling och curry. I Storbritannien är det inte svårt att hitta mackställe med Coronation chicken på menyn. Lite grand på samma sätt som att den amerikanska snabbmatskedjan Subway erbjuder skagenröra på sina restauranger i Sverige.

Hur som helst så fungerade Alban Viognier alldeles utmärkt till kycklingen. Här finns doft och smaknoter som fint möter upp de olika ingredienserna i maten. Vinet har en komplex något kryddig och parfymerad doft med vita blommor, melon, mango och päron.

Även i smaken har vinet en kryddig ton och mango återkommer men denna gång tillsammans med aprikos. Det finns tydliga spår av att vinet lagrats på ek. Hur länge har jag dock inte hittat några uppgifter om.


Coronation chicken

4 pers

2 kyklingbröst, utan skinn
1 msk olivolja
1 citron, zest och juice
salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
1 röd chili, finhackad utan kärnor och mellanväggar
2 tsk gul curry
2 msk tomatporé
100 ml torrt vitt vin
100 ml kycklingbuljong
1 msk aprikosmarmelad
150 ml majonnäs
75 ml créme fraîche
1 mango, köttet skuret i tärningar
4 vårlökar, finhackade
2 msk koriander, hackad
1 stänk Tabasco
50 g flagad rostad mandel

Gnid in kycklingbrösten med olja. Strö över citronzest, salta och peppra. Ånga kycklingen i 20-25 minuter tills den blir genomstekt (70°). Låt svalna. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och mjuka upp lök och chili cirka 5 min. Rör i curry och stek vidare 2-3 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och rosta den någon min. Häll därefter i vinet och koka ner till hälften. Rör sedan i aprikossylt och kycklingbuljong och reducera ner tills hälften återstår. Ställ åt sidan för att svalna.

Rör ihop majonnäs och créme fraîche. Blanda i currymixen. Tilsätt mango, vårlök, citronjuice och koriander. Skär kycklingen i kuber och vänd ner i majonnäsmixen. Krydda med salt, peppar och ett stänk Tabasco. Strö över mandel.

Receptet kommer från Hairy Bikers' Best of British.

Coronation chicken

Inga kommentarer: