Anpassad sökning

söndag, mars 05, 2017

2014 Frog's Leap Sauvignon Blanc Rutherford

2014 Frog's Leap Sauvignon Blanc Rutherford

Ganska tidigt i min personliga vinhistoria, och trots att jag försökte med nästintill våldsamt dyra flaskor, upptäckte jag ofta blev besviken på Sauvignon Blanc från Kalifornien. Därför har vin på denna druva från The Golden State, inte fått speciellt många chanser på senare år. Men efter 2014 Sauvignon Blanc från Frog's Leap i Rutherford måste jag nog revidera min uppfattning och börja prova mer.

Frog's Leap startades av John Williams och Larry Turley i början av 1980-talet och 1981 kom firmans första viner — Sauvignon Blanc och Zinfandel. Det blev succé ganska direkt! Inte minst efter att NY-times publicerat artikeln Frog's Leap: A price of Wine

1993 sålde Larry Turley sin del i Frog's Leap till John och Julie Williams för att starta sitt egna Turley Wine Cellars. Frog's Leap tvingades flytta från den ursprungliga grodfarmen och slog sig istället ner strax utanför Rutherford. Tidigt i Frog's Leaps historia började John Williams intressera sig för tokerierna inom biodynamisk odling. På senare år har han dock övergett de värsta stolligheterna. 


Frog's Leap Winery – mitt i Napa Valley. Klicka för karta. 

Druvorna till vinet, 100% Sauvignon Blanc, kommer från Frog's Leaps egna ekologiska vingårdar i Rutherford som är så kallat "dry farmed". Vinet har jästs på naturlig jäst i rostfria fat.  Det har gett vinet en frisk citrusdoft med grape och pomelo. Några krusbär har också letat sig in i bilden tillsammans med en hel del mineral. I smaken hittar vi vita vinbär, krusbär och mogna bordsdruvor tillsammans med en antydan av vingummi – den ljusa sorten. 

Sammanfattningsvis en härligt lyxig, matvänlig Sauvignon Blanc som är ganska annorlunda från allt du hittar i Loire eller på Nya Zeeland. Finns i beställningssortimentet på SB och priset ligger på 230 kr.

Vinerna från Frog's Leap importeras av Ward Wines. I beställningssortimentet finns, förutom denna Sauvignon Blanc, också Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay och den Merlot jag skrivit om tidigare.

Inga kommentarer: