Anpassad sökning

söndag, juni 12, 2016

2014 Birichino Malvasia Bianca

 2014 Birichino Malvasia Bianca


Alex Krause och John Locke på Birichino går från klarhet till klarhet. Allt gott jag sagt om den lilla firman, och det är en hel del,  gäller i högsta grad efter att Jen och jag druckit 2014 Malvasia Bianca. Vinet har gjorts lite torrare än tidigare årgångar och sockerhalten är mindre än 1 g/l.  För första gången har en liten andel Muscat Canelli blandats i druvjuicen. Det sammanlagda resultatet har blivit ett ännu mera fokuserat vin som ändå behållit sin tropiska charm.

Vi dricker vinet till varsin  Po' boy med friterade räkor kryddade med vår egen cajunmix, sallad, tomat, picklad gurka, remoulade och koriander. Smarrigt!

Po' boy är baguetter fyllda med skaldjur eller kött som har sitt ursprung i New Orleans. Enligt myten var det under en strejk i staden som en restaurang delade ut mackor till strejkande arbetare. På skämt kallades dessa för "poor boys", vilket på Louisianaslang blir "po' boys".    


Druvan Malvasia kommer ursprungligen från Grekland men har blivit ganska utbredd i Italien. Av druvorna gör man bland annat söt Passito på Sicilien men den kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvor till Birichinos Malvasia Bianca kom från Kalabrien till Monterey i Kalifornien någon gång i början av 1900-talet.

420 flaskor av 2014 Birichino Malvasia Bianca släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment den 6 maj och i skrivande stund finns det fortfarande ett hundatal flaskor kvar. Priset är i sammanhanget löjligt låga 149 kr.

Vinet har doft av tropisk fruktsallad, päron, litchie, stenfrukt och vanilj. I smaken finns melon, nashipäron och apelsinläsk. Syran är hög och fräsch. Ett toppenvin helt enkelt!

Po' boy med cajunkryddade räkor, picklad gurka, isbergssallad,
tomat, koriander och remoulade.

Inga kommentarer: