Anpassad sökning

söndag, juni 26, 2016

2013 Ledge Syrah Los Topos Diamond Dust


Första gången jag hörde något om Ledge Vineyards från Paso Robles var så sent som 2014 när San Francisco Chronicle i början av det året utnämnde  ägaren och vinmakaren Mark Adams till en av dem man skulle hålla ögonen på under 2014. Senare samma år läste jag om firman i Jon Bonnés viktiga bok "The New California Wine : A Guide to the Producers and Wines Behind a Revolution in Taste" och via importören Divine hamnade några av Ledges viner i beställningssortimentet på Sb.

Sedan dess har jag provat en del vin från Ledge. Något har varit helt OK men det mesta har inte fallit mig på läppen. Därför var det extra roligt att prova denna Syrah som visade sig vara helt fantastisk och ett av årets hittills bästa. För 259 kr är det mitt just nu allra hetaste vintips.

2013 Syrah Los Topos Diamond Dust är en blend med 78% Syrah, 8% Mourvedre, 8%, 7% Zinfandel och 7% Grenache. Huvuddelen av druvorna kommer från Willow Creek District i den västra delen av Paso Robles. Vinet har jäst med naturlig jäst i betong och ståltankar och har legat 20 månader på nya franska ekfat.

Vinet är mörkt och har en ganska tjock och trögflytande konsistens. I doften regerar mörka bär som får sällskap av en svalare ton från Eukalyptus. Smaken är fruktig med svarta vinbär och mörka körsbär.Vi hittar också en köttig not, choklad och lakrits tillsammans med aningen tjära och grusiga tanniner. Toppklass!


Blomkåls T-ben med sötpotatisfries och BBQ-dipsås.

4 kommentarer:

Bastardo sa...

VI hade det här vinet på en provning i kväll. Jättegott, helt enkelt.

johan p sa...

Låter mycket trevligt, Bastardo! Var det samma årgång? Har sett att det fortfarande är 2013 som gäller på Sb.

Bastardo sa...

Ja, det var samma årgång. 2014 Prados Colección Syrah Pagos del Moncayo, Campo de Borja, Spanien, var också gott vin men importören tar hutlöst betalt för den … Om man jämför priset ute i Europa. (Både SB och Munkis har dock problem att stava vinets namn rätt …)
Godaste vinet enligt mig var 2014 Glaetzer Amon Ra Shiraz och 2011 Delas Domaine de Tourettes Hermitage var ganska nära.

johan p sa...

Det var ett par år sedan jag drack Amon Ra men Glaetzers viner är svårslagna. Även om Prados kostar i Sverige slängde jag in en beställning. Det låter alldeles för spännande...