Anpassad sökning

lördag, juni 25, 2016

2013 Alma Rosa Pinot Noir Sta. Rita Hills


1970 planerade Richard Sanford druvor i Sta. Rita Hills. Bakom beslutet att köpa mark och plantera Pinot Noir i Santa Barbara låg en dröm om Bourgogne, ett partnerskap med Michael Benedict och noggranna studier av kaliforniskt mikroklimat. 

Försöket inte bara lyckades utan blev en succé! Än i dag räknas vingården Sanford & Benedict som en av de mest betydelsefulla i hela Kalifornien. Det var här som det bevisades att denna del av Santa Ynez Valley var idealisk för Pinot Noir och Chardonnay. 

1980 drog sig Richard Sanford ur samarbetet med Michael Benedict och tillsammans med sin hustru Tekla startade han Sanford Winery & Vineyards som blev den först i Santa Barbara County att få märkningen California Certified Organic Farmers (CCOF). I dag ägs Sanford Winery % vineyards av den Illinoisbaserade jättefirman Terlato Wine Group.

För 15 år sedan blev Sta. Rita Hills ett eget AVA (American Viticultural Area) som en del i den större Santa Ynez Valley AVA. Sta. Rita Hills AVA är beläget mellan städerna Lompoc och Buellton med Purisima Hills på norra sidan och Santa Rosa Hills på den södra.

Klicka för större karta
Efter att ha lämnat Sanford Winery & Vineyards startade Tekla och Richard Sanford Alma Rosa Winery med devisen "Nature and Agriculture in Sustainable Harmony". Förutom Pinot Noir och Chardonnay, som utgör basen av produktionen, gör Alma Rosa också vin på Pinot Gris och Pinot Blanc.

Alma Rosa importeras till Sverige av Reconnaissance Wine AB och vinerna ligger i Sb:s beställningssortiment. Den pinne vi provat kostar 245 kronor och till det priset måste vinet anses vara ett fynd!

2013 Alma Rosa Pinot Noir doftar hallon och körsbär. Här finns mynta och vanilj tillsammans med en ton av tallskog och en påminnelse om alkoholhalten (15%). Smaken är saftig och kryddig med hallon, sour cherries, blåbar och vinbär. 

Druvorna är hämtade från flera vingårdar i Sta. Rita Hills och juicen har legat 15 månader på neutrala franska fat. Sammanlagt producerades 3 706 lådor av årgång 2013. 

Ett riktigt bra vin som vi tycker väldigt mycket om och gärna dricker mer av. Denna gång serverades vinet till en helstekt gräsand med skysås, sockerstekt potatis, haricots verts och pressgurka.

Gräsand med skysås, sockerstekt potatis, haricots verts.och pressgurka

Inga kommentarer: